Refuzul Parlamentului de a vota prelungirea stării de alertă după data de 15 iunie ar putea sili Guvernul să adopte noi măsuri de restricții, pentru a fi limitată răspândirea noului coronavirus, așa cum a avertizat deja ministrul Sănătății.
Guvernul ar putea pregăti un pachet suplimentar de restricții, pe ultima sută de metri, în condițiile în care nu a adoptat luni nicio decizie cu privire la prelungirea stării de alertă.
Trebuie precizat faptul că ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că, dacă Parlamentul nu va prelungi legea stării de alertă pentru data de 15 iunie, va fi nevoie de restricții suplimentare pentru a limita transmiterea noului coronavirus.
”Guvernul trebuie să explice”
În consecință, pe fondul scandalului uriaș declanșat între Guvern și opoziție pe tema prelungirii stării de alertă, Executivul a decis să adopte o hotărâre abia în ultima zi în care o poate face, marți, fără a crea din nou un vid legislativ, așa cum s-a întâmplat și după ridicarea stării de urgență.
Între timp, contrele și declarațiile extrem de dure continuă între cei mai importanți jucători de pe scena politică.
Președintele intermar al PSD, Marcel Ciolacu, susține că Guvernul nu poate adopta decizia de a nu deschide bisericile, teatrele și locurile de joacă pentru copii din parcuri fără a justifica așa cum se cuvine prelungirea ținerii lor sub lacăt, ”pentru că așa este în democrație”.
”Nu este o decizie politică”
De cealaltă parte, Premierul Ludovic Orban acuză partidele care se opun prelungirii stării de alertă de jocuri politicianiste prin care pun în pericol sănătatea publică.
”Decizia de prelungire a stării de alertă, repet, nu este o decizie politică, este o decizie care este fundamentată de evaluări, de analize care sunt făcute de specialişti, de epidemiologi şi care consideră indispensabilă prelungirea pentru 30 de zile a stării de alertă, pentru că starea de alertă îţi dă toate acele instrumente de care ai nevoie ca să poţi să aplici regulile”, a afirmat duminică Ludovic Orban.
El a precizat că rămâne restricţionat ”în general cam tot ce se desfăşoară în spaţii închise şi presupune prezenţa unui număr mare de persoane şi o durată de timp mare petrecută”.
În această categorie sunt incluse slujbele religioase în interior, spectacolele în spaţii închise şi locurile din interiorul restaurantelor.