Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a dat asigurări că nu vor fi introduse niciun fel de restricţii din cauza noului val de COVID-19 din China.

Autoritățile din România nu va introduce alte restricții din cauza COVID-19

„Nu. Una este să controlezi, de exemplu, fluxul de pasageri într-o zonă afectată de circulaţie intensă a tulpinii de coronavirus şi altceva este să discuţii despre restricţii. Eu am spus foarte clar că nu introducem niciun fel de restricţii, avem doar recomandări.

Singurele, dacă vreţi, restricţii, dar aş pune ghilimele, sunt legate de activitatea din spitale în care personalul trebuie să fie echipat corespunzător, să poarte mască şi oricine vine în contact cu pacientul trebuie să facă acelaşi lucru ca să reducă riscurile pentru pacient.

La fel, limitarea pentru o perioadă scurtă a vizitelor, poate două – trei săptămâni, în funcţie de situaţia locală, şi lucrul acesta, decizia managerului este generată de consultarea cu Direcţia de sănătate publică locală. Este o măsură obişnuită care se ia întotdeauna în timpul unei epidemii de gripă.”, a declarat ministrul Sănătății.

De ce nu a fost declarată epidemie de gripă în România?

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat că autorităţile române nu au declarat epidemie de gripă în această iarnă, fiindcă acest lucru ar duce la impunerea unor restricţii ca urmare a prevederilor legale adoptate în 2020.

„Nu am declarat epidemie de gripă. Dacă eram în urmă cu patru ani declaram epidemie. Între timp, a apărut un act normativ, la începutul anului 2020, o lege, 136, care introduce, atunci când se declară stare de epidemie, o serie întreagă de restricţii, cum ar fi izolarea obligatorie, carantina. Nu cred că sunt măsuri potrivite pentru perioada în care ne găsim. Nu sunt justificate nici din punct de vedere medical şi nu sunt justificate nici din punct economic şi social.”, a mai spus ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Spitalele nu au probleme

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, miercuri, că nu există probleme în spitale în contextul cazurilor tot mai numeroase de gripă şi alte infecţii virale respiratorii.

„Deocamdată, nu avem probleme în spitale. Secţiile de Terapie Intensivă pentru pacienţii COVID sunt ocupate în proporţie de 7%, iar, în general, cele pentru pacienţii cu patologie respiratorie sunt tot aşa de câteva procente. Deci, nu putem să discutăm la nivel naţional de o problemă legată de spitale. Există medicamente antipiretice, există medicamente antiinflamatorii. Dacă nu există medicamentul cu care lumea este obişnuită, există cel puţin unul similar sau mai multe”, a declarat Alexandru Rafila.