Conform explicațiilor oferite de ministrul Daniel David, „butonul roșu” reprezintă o adresă de email creată pentru elevi și profesori, care vor putea trimite sesizări anonime privind comportamente inadecvate sau încălcări de etică în școli și universități. Această opțiune anonimă este menită să încurajeze raportarea situațiilor problematice, fără teama de represalii.
Daniel David a anunțat mai multe inițiative pentru elevi
O altă inițiativă anunțată de Daniel David vizează organizarea programului „Săptămâna altfel” în noul an școlar, care va include în mod obligatoriu două teme majore: violența și consumul de substanțe interzise. Activitățile vor fi semi-structurate, ceea ce înseamnă că vor avea un cadru general definit de minister, dar vor lăsa și spațiu de adaptare pentru fiecare unitate de învățământ.
„Avem pe circuit ordinul de ministru cu „butonul roşu” pentru a permite să se semnaleze cazurile de violenţă şi cazurile de consum de droguri, de substanţe interzise în şcoli. După ce trece etapele interne, o să îl vedeţi. Ideea generală este aceasta pe care am anunţat-o deja: putem anunţa acest lucru şi printr-o variantă anonimă, ceea ce cred că va ajuta prevenirea şi controlul acestui fenomen în şcoli”, a spus Daniel David într-o conferinţă.
Ministrul a precizat că aceste activități vor urmări două obiective esențiale: pregătirea profesorilor, elevilor și părinților de către specialiști pentru a recunoaște semnele violenței și consumului de droguri și familiarizarea acestora cu procedurile de management al acestor situații. În primă fază, instruirea va avea loc sub formă de simulări în cadrul școlii, urmând ca ulterior participanții să poată aplica în viața de zi cu zi cunoștințele dobândite.
„Am vorbit cu domnul secretar de stat ca „Săptămâna altfel” din noul an şcolar să aibă două teme obligatorii, pe care le vom structura. (…) În perioada aceasta, în „Săptămâna altfel” cele două teme vor fi clar definite: violenţa şi consumul de substanţe şi activităţile vor fi semi-structurate, adică vom spune cam ce ne dorim acolo. Şi ne dorim două lucruri: profesorii, elevii şi părinţii să fie pregătiţi de specialişti pentru a putea identifica astfel de fenomene (…) şi să cunoască şi să exerseze fie şi într-o variantă de simulare, în prima fază în timpul şcolii, dar după aceea să poată să aplice în viaţa de zi cu zi, procedurile de management pe care le avem pentru aceste cazuri”, a mai spus ministrul.

Ministrul a vorbit și despre examenul de Bacalaureat
În același context, Daniel David a vorbit și despre examenul de Bacalaureat din acest an, exprimându-și dorința ca acesta să fie unul de succes și bine organizat. Anul 2025 marchează împlinirea a 100 de ani de la introducerea Bacalaureatului în România, primul astfel de examen fiind susținut în anul 1925.
„În acest an trebuie să sărbătorim 100 de ani de la introducerea Bacalaureatului. Cred că primul examen de Bacalaureat a fost în 1925. (…) M-aş bucura ca acest Bacalaureat să fie nu doar unul de succes ci şi unul corect, bine organizat, cum au fost şi celelalte, dar la 100 de ani aş vrea să arate şi mai bine”, a completat ministrul.
Ministrul și-a exprimat speranța ca această ediție centenară a Bacalaureatului să se desfășoare în cele mai bune condiții, respectând criteriile de corectitudine și calitate care au caracterizat edițiile anterioare, dar să aibă și o încărcătură simbolică aparte, reflectând importanța acestui moment aniversar pentru învățământul românesc.