Ce este cartea de identitate electronică și cum arată

Cartea Electronică de Identitate (CEI) este un document ce poate facilita interacțiunea cetățenilor români cu autoritățile publice datorită celor 11 servicii digitale încorporate în cipul ei. Ea asigură protecție împotriva falsificării ori furtului de identitate. CEI va putea fi utilizată ca document de călătorie.

CEI are o dimensiune standard, conform normelor europene, similară cardurilor bancare. Date înscrise pe ea sunt următoarele:

  • în format tipărit: nume prenume, cetățenie, data nașterii, sex, CNP, imaginea facial și semnătura olografă
  • în format electronic: la toate datele tipărite se vor adăuga și prenumele părinților, domiciliul, impresiunile papilare a două degete ale titularului și certificate digitale pentru autentificare sau semnătură electronică.

Ulterior, impresiunile papilare înscrise în CEI sunt șterse din baza de date a autorităților care realizarea imprimarea lor.

Când vor fi emise cărțile de identitate electronice?

CEI au început să fie eliberate de la sfârșitul lunii martie în județul Cluj, unde a fost lansat proiectul-pilot. În următoarele două luni, ele se vor emite și în Capitală și în restul județelor, potrivit unui calendar scos în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne (MAI). CEI va fi disponibilă la nivel național, prin serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor.

Din 20 mai 2025, se vor elibera și cărți de identitate simple (CIS), care nu conțin suport electronic de stocare.

Din 2 iunie 2025, chiar și minorii de sub 14 ani vor putea obține CEI. În cazul lor, CEI va fi utilizat ca document de călătorie și pentru stabilirea identității în cadrul unor proceduri administrative.

Cât costă eliberarea cărții electronice de identitate?

Primii 5 milioane de posesori ai CEI nu vor plăti contravaloarea ei. Între martie 2025 – iunie 2026, contravaloarea CEI va fi suportată din fonduri externe nerambursabile prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„Astfel, prin intermediul liniei de finanţare asigurate din fondurile Uniunii Europene vor fi acoperite fondurile necesare producţiei primelor 5 milioane de CEI, primii 5 milioane de cetăţeni care vor deveni posesori ai CEI fiind exoneraţi de obligaţia de a suporta contravaloarea taxei de emitere a CEI.

Iniţierea emiterii CEI la nivel naţional este strict necesară în perspectiva implementării Investiției 8 Cartea electronică de identitate și semnătura digitală din cadrul Componentei 7 – Transformare digitală din PNRR”, au transmis reprezentanții MAI.

Diferențele dintre buletinul clasic și buletinul cu cip

Buletinul clasic stochează doar câteva date de bază, precum: nume, prenume, domiciliul și fotografia titularului.

Buletinul cu cip va încorpora și alte informații, precum amprente și certificate digitale. Aceste date sunt stocate într-un cip securizat, ceea va face ca documentul respectiv să fie mai greu de falsificat. Buletinele cu cip vor avea cel puțin zece elemente de securitate.