Se introduce Certificatul Verde în școli? Informația momentului de la Sorin Cîmpeanu

sorin cimpeanu

Sursă: INQUAM Photos, Sabin Cîrstoveanu

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a răbufnit. Acesta reacționează după ce a apărut ideea ca ”accesul copiilor în grădiniţe sau al elevilor în şcoli să se facă doar dacă aceştia sunt testaţi pentru COVID”.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, califică drept „imbecile” ideile conform cărora accesul copiilor în grădiniţe sau al elevilor în şcoli să se facă doar dacă aceştia sunt testaţi pentru COVID. El a precizat că face referire la propunerile de limitare a accesului la educaţie prin verificarea testării obligatorii, adică un fel de certificat verde pentru copii, ca aceștia să poată merge la grădiniţă şi pentru elevi să meargă la şcoală.

„Idei pe care îndrăznesc să le calific, cu toată răspunderea, nu am uitat ce sunt, drept imbecile, prin care se propune – şi mă refer la colegi din presă, nu la altcineva – prin care se propune limitarea accesului la educaţie prin verificarea testării obligatorii, adică un fel de certificat verde pentru copii, să poată merge la grădiniţă şi pentru elevi să meargă la şcoală, prin care se propune ceea ce poţi obliga doar într-o dictatură şi nu într-un stat democratic, o persoană, care nu are nu în fişa postului, care este cadru didactic, profesor de limba română, dacă vrea – şi în 467 de şcoli au vrut, plus alte 216 şcoli în care se asigură testarea integral în şcoală, în 467 de şcoli au decis să aibă un sistem mixt, în funcţie de vârsta copiilor să testeze în şcoală sau acasă (…), în marea majoritate a şcolilor au decis că nu testează în şcoală – îi apreciez pe cei care au decis să se implice, dar nu îi pot condamna pe cei care au decis să nu se implice”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, la Antena 3.

Sorin Cîmpeanu, despre testarea elevilor

În ceea ce privește situația profesorilor, ministrul Educației a menţionat că într-un stat de drept profesorii nu pot fi obligaţi să facă ceva ce nu intră în limitele lor de competenţă sau pentru care nu sunt plătiţi.

Totodată, el a adăugat că în cazul în care oamenii vor continua să acuze școala, nu se va ajunge într-o situație prea bună. Sorin Cîmpeanu a făcut referire și la critcile pe care și le-a atras doar pentru că a vrut să meargă până la capăt cu prevenția și pe încrederea și responsabilitatea părinților.

„Mă transform în cel mai puternic apărător al colegilor cadre didactice care am văzut că sunt sub un tir încrucişat, acuzaţi de foarte multe lucruri, dacă vom continua să acuzăm şcoala, mă tem că nu vom ajunge bine. Şi încă o dată: testarea obligatorie fără legislaţie primară, legislaţie primară care nu ştiu să fi fost adoptată în vreun alt stat european, să limitezi accesul în şcoală, dacă eşti sau nu eşti testat nu există.

Eu personal, cu toate criticile pe care le pot atrage, o să merg până la capăt pe prevenţie şi pe încredere în responsabilitatea părinţilor şi a profesorilor şi nu pe aspecte de ordin dictatorial cum ar fi limitarea accesului la educaţie (…) pentru că nu vrei să fii testat”, a adăugat Cîmpeanu.