Se introduce o nouă taxă în România în 2025. În acest sens, sunt planificate consultări cu reprezentanții a șase sau șapte sectoare economice, pentru a analiza dacă impozitul va fi calculat pe baza valorii contabile nete sau a costului istoric al construcțiilor.

Apare o nouă taxă în România

Impactul noii taxe asupra economiei este încă în analiză, însă oficialii încearcă să liniștească mediul de afaceri, argumentând că efectele sale nu vor fi la fel de puternice precum cele generate de creșterea TVA-ului.

De asemenea, Tánczos Barna a afirmat că deși unele companii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibilele costuri suplimentare, este normal ca și aceste construcții speciale, esențiale pentru desfășurarea activității economice, să fie impozitate, la fel ca halele de producție sau alte active generatoare de venit.

„Această ordonanță de urgență, taxa pe construcții speciale, este o decizie luată în ultimul moment și, fiind o decizie de echipă, nu o comentez, ci o aplic în calitate de ministru al Finanțelor, pentru că așa este corect”, a spus Tánczos Barna.

taxa
SURSA FOTO: pixabay.com

Rămâne de văzut dacă firmele vor încerca să transfere costurile noii taxe către consumatori

Totodată, rămâne de văzut dacă firmele vor încerca să transfere costurile noii taxe către consumatori, ceea ce ar putea avea efecte inflaționiste. Ministrul a declarat că, deși un astfel de scenariu este posibil, impactul nu va fi la fel de mare ca cel al unei majorări de TVA.

Totodată, companiile au început deja să facă estimări privind costurile pe care le vor suporta în urma aplicării acestui impozit.

„Impozitul este introdus prin ordonanță, dar modalitatea de aplicare va fi aprobată prin hotărâre de Guvern”, a mai spus el.

Procesul de consultare cu mediul de afaceri va continua în următoarele săptămâni, iar Guvernul intenționează să finalizeze și să aprobe reglementările privind aplicarea taxei până la sfârșitul lunii martie.

Astfel, companiile vor avea un cadru clar pentru conformare și pentru adaptarea strategiilor financiare în funcție de noile obligații fiscale.

„Sper ca acest impact să nu fie unul semnificativ și cred că este mult mai mic decât impactul TVA-ului, majorat, modificat și influențat de inflație și alte elemente. (…)

Înțeleg îngrijorarea unor companii, dar majoritatea firmelor plătesc deja impozite pentru clădiri, hale de producție și alte active care generează afaceri. Este normal ca și acele construcții speciale, care sunt practic corpul businessului, să fie avute în vedere”, a conchis ministrul.