Ucraina ar vrea să rămână definitiv la ora de iarnă

Schimbarea orei se apropie cu pași repezi! În curând, vom trece la ora de iarnă. Anul acesta, ceasurile se schimbă în România în noaptea de 26 octombrie spre 27 octombrie, ora 04:00 devenind ora 03:00.

Ucraina își va schimba ceasul la ora de iarnă pentru ultima dată. După aceea, ora de iarnă va rămâne tot timpul, pe tot parcursul anului. Decizia Parlamentului de la Kiev a fost anunțată încă din vară. Motivele pentru care Ucraina renunță la schimbarea orei sunt similare cu cele din alte țări europene, care au criticat acest sistem.

Mai mult, această decizie va reprezenta şi o delimitare clară faţă de Rusia. Până acum, ora de vară folosită în Ucraina de la final de martie până la final de octombrie era aceeaşi cu ora Moscovei.

Cum ne afectează organismul schimbarea orei?

Modificarea orei are un impact semnificativ asupra oamenilor, iar în primele zile după acest proces, mulți resimt iritabilitate, dificultăți de somn sau o senzație de oboseală pe parcursul zilei.

Gisela Helfer, expert în fiziologie și metabolism la Universitatea din Bradford, explică modul în care organismul nostru poate face față acestor schimbări.

Gisela Helfer
Gisela Helfer (SURSA FOTO: University of Bradford)

După ajustarea orei, este frecvent să apară stări de iritare, insomnie și oboseală, iar sistemul imunitar poate suferi. O îngrijorare suplimentară este că în săptămânile care urmează schimbării orei, se înregistrează o creștere a atacurilor de cord, a accidentelor vasculare și a incidentelor de la locul de muncă.

În săptămâna în care trecem la ora de vară, numărul accidentelor rutiere fatale crește cu aproximativ 6%.

Explicația medicilor

Schimbarea orei ne influențează din cauza ceasului biologic, care controlează funcții esențiale ale corpului, cum ar fi senzația de foame sau de oboseală. Acest ceas intern, cunoscut drept ritm circadian, are un ciclu de aproximativ 24 de ore și determină momentele optime pentru diverse activități ale corpului.

De exemplu, înainte de trezire, corpul începe să se pregătească pentru a se activa: nivelul melatoninei, hormonul responsabil pentru somn, scade, iar cortizolul, hormonul care ne trezește, este eliberat. Aceste schimbări fac ca respirația, tensiunea arterială, ritmul cardiac și temperatura corpului să crească. Adaptarea organismului la noul program poate dura câteva zile sau chiar săptămâni, până când funcțiile revin la normal.

Totodată, modul în care resimțim această schimbare depinde de tipul de persoană care suntem. Cei care obișnuiesc să fie activi noaptea întâmpină mai multe dificultăți primăvara, când se trece la ora de vară, în timp ce persoanele matinale sunt mai afectate în toamnă, la trecerea la ora de iarnă. De asemenea, există persoane care nu reușesc să se adapteze deloc la această schimbare.