Într-o continuă evoluție tehnologică, o țară europeană a decis să implementeze permisul auto digital, permițând polițiștilor să verifice documentul cu mai multă eficiență, direct de pe telefoanele mobile.
Schimbare importantă pentru șoferi. O țară din Europa a decis să implementeze permisul auto digital. Acest lucru va da posibilitatea polițiștilor să verifice documentul mult mai rapid.
Permisul auto digital este o versiune electronică a permisului de conducere tradițional, emis sub formă digitală. El este accesibil pe dispozitive electronice, cum ar fi smartphone-urile. Acest document digital are aceeași valoare legală ca și varianta fizică. El poate fi folosit în mod similar în situațiile în care este necesar să fie prezentat, cum ar fi în timpul unui control rutier. Implementarea permiselor auto digitale vizează o modernizare a proceselor administrative și o adaptare la tehnologiile digitale actuale.
Franța a adoptat tehnologia avansată în ceea ce privește permisul auto
Franța a adoptat tehnologia avansată în ceea ce privește permisul auto. Conform autorităților franceze, trei departamente testează introducerea permisului de conducere complet digital.
Acest document va fi accesibil de pe telefon, având aceeași validitate ca și varianta fizică și putând fi prezentat polițiștilor în timpul unui control rutier.
Italia s-a alăturat schimbărilor tehnologice
În context similar, Italia s-a alăturat schimbărilor tehnologice, anunțând că noul permis de conducere va fi lansat în luna iunie, sub îndrumarea Uniunii Europene.
Comisia Europeană a comunicat că procesele de înlocuire, reînnoire sau schimbare a unui permis auto vor deveni mult mai simple, cu toate procedurile realizate online.
Decizia luată la nivelul UE
De asemenea, pentru cetățenii din țările non-UE cu standarde de siguranță rutieră comparabile, procesul de schimbare a permisului de conducere cu unul UE va fi simplificat.
În cadrul aceleiași inițiative, UE examinează și o altă propunere. Acesta vizează posibilitatea de a extinde valabilitatea permiselor de conducere la 15 ani. Sunt avute în vedere categoriile A, B și Tr, în timp ce pentru vehiculele mari, cum ar fi camioanele și autobuzele, se propune o valabilitate de 5 ani.