Pandemia de coronavirus a lovit dur întreaga lume și se pare că nu va dispărea prea curând. Din cauza creșterii incontrolabile a numărului de infectări cu COVID-19, o țară din Europa a trecut la măsuri drastice. Noul plan medical este dramatic.
Elveția și-a prezentat noul plan medical în contextul în care țara a înregistrat o medie de aproape 6 mii de cazuri în ultimele zile. Spitalele din zonele cele mai afectate riscă să nu mai facă față numărului mare de pacienți, neavând loc unde să interneze pacienții aflați în stare gravă. Potrivit autorităților elvețiene, locurile la ATI vor ajunge la saturație la începutul lunii noiembrie.
Planul Elveției arată că în contextul în care se ajunge la saturație, nu vor mai fi efectuate manevre de resurscitare iar pacienții vârstnici, de peste 58 de ani și cei peste 75 de ani cu boli grave și supraviețuire estimată la mai puțin de 24 de luni nu vor mai fi internați la reanimare.
Ce spune un medic român stabilit în Elveția
Alexandru Dobrinov, medicul român stabilit în Elveția, a vorbit la Digi 24 despre ceea ce se întâmplă în țară. Acesta a spus că situația nu este încă limitată dar că în două, trei săptămâni măsurile prevăzute în planul anterior menționat vor fi aplicate în cazul în care curba de infectare va crește.
„Avem foarte multe cazuri de infectare, s-au mărit exponențial în două săptămâni. Explicația pentru această situație este că măsurile de protecție au fost ridicate, se trăia în mod normal, la evenimentele sportive, stadioanele și sălile de sport permiteau ocuparea a două treimi din locuri. Au fost evenimente culturale, se relaxase foarte mult situația. Au fost foarte multe contaminări, situația a scăpat de sub control’, a povestit medicul.
Documentul a fost emis în luna martie
Elveția se pregătea de ce este mai rău încă din luna martie, având în vedere că planul amintit mai sus a fost emis la începutul pandemie de către Academia Medicală din Elveția. Totuși, documentul a fost publicat de abia acum din cauza situației pandemice actuale.
„Aceste măsuri erau prevăzute a se aplica în caz de război, de catastrofă aeriană, când se preciza că trebuie făcut un triaj dacă nu mai sunt paturi la terapie intensivă. Triajul nu ține de vârstă, acolo scrie că ceea ce contează este speranța de viață după resuscitare, dar e specificat că speranța de viață ține și de vârstă”, a explicat Alexandru Dobrinov la Digi 24.