Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că Guvernul va aproba în ședința de joi un proiect de lege referitor la stabilirea salariului minim european.
Marcel Ciolacu a anunțat că Guvernul va introduce în România salariul minim european conform directivei europene. Acest pas se va face după consultarea cu partenerii sociali.
Marcel Ciolacu a explicat că obiectivul principal este protejarea puterii de cumpărare. În esență, se urmărește ca salariul mediu brut să se apropie cât mai mult de 50% din salariul mediu net, în concordanță cu nivelul de productivitate al muncii.
Marcel Ciolacu a anunțat introducerea salariului minim european în România
De asemenea, premierul Ciolacu a reamintit că începând cu 1 iulie, salariul minim va fi majorat de la 3.300 la 3.700 de lei. De această creștere vor beneficia aproximativ 1,8 milioane de angajați.
„Introducem azi salariului minim european în România, în concordanță cu directiva europeană și după consultări cu partenerii sociali. Urmărim protejarea puterii de cumpărare, un câștig salarial mediu brut cât mai apropiat de 50% din salariul mediu net pe economie și raportarea la productivitatea muncii. Reamintesc că, din 1 iulie, majorăm salariul minim de la 3.300 la 3.700 de lei, în beneficiul a circa 1,8 milioane de angajați”, a declarat Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de guvern.
Măsura este parte a PNRR
Amintim că prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), România s-a angajat să transpună în legislația națională până la 15 noiembrie 2024 Directiva (UE) 2022/2041 a Parlamentului European și a Consiliului privind stabilirea salariilor minime adecvate în Uniunea Europeană.
Obiectivul principal al reformei incluse în PNRR este instituirea unui salariu minim brut garantat în plată printr-un mecanism obiectiv. Măsura este conform directivelor din Directiva privind salariul minim adecvat în Uniunea Europeană. Această reformă va implica dezvoltarea unei noi metodologii și formule pentru stabilirea unui salariu minim într-un mod obiectiv și sistematic. Ea se va face în colaborare strânsă cu partenerii sociali și respectând directivele și inițiativele Uniunii Europene.
Directiva cere implementarea unui mecanism pentru stabilirea salariului minim brut pe țară garantat în plată, utilizând proceduri bazate pe criterii obiective pentru determinarea și actualizarea acestuia.
Formula de calcul pentru salariul minim european
Salariul minim european va fi stabilit la jumătate din salariul mediu brut pe economie, evaluat la aproximativ 2.300 de lei net. Formula de calcul va lua în considerare productivitatea muncii la nivel național și inflația. Majorările salariale vor respecta un calendar bine definit.
Aceste inițiative vin într-un context în care fiecare stat membru al Uniunii Europene este obligat să respecte o legislație europeană unitară referitoare la salariul minim.
Mai multe detalii aici.