Se introduce sau nu certificatul sanitar european înainte de sfârşitul lui iunie? Parlamentul European şi-a adoptat poziţia cu 540 de voturi pentru, 119 contra şi 31 de abţineri pentru un „certificat european Covid-19”, potrivit rezultatelor anunţate joi.
Textul va fi acum obiect de negocieri în Consiliu, instituţie care reprezintă statele membre.
Acest document trebuie să permită europenilor să dovedească faptul că au fost vaccinaţi contra Covid-19, că au făcut un test PCR sau antigen rapid care a fost negativ sau că s-au imunizat după ce au fost infectaţi.
Este vorba să se stabilească un cadru comun, în situaţia în care mai multe ţări au început deja să instituie permise sanitare.
Se introduce sau nu certificatul sanitar european? Rămân de depăşit divergenţele cu statele membre
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat acest vot ca pe o „etapă cheie”. „Vom susţine şi vom facilita o încheiere rapidă a acestor negocieri”, a scris ea pe Twitter.”Dacă vom continua în direcţia adoptată, sunt convinsă că vom putea salva vara”, a afirmat comisarul Didier Reynders, care răspunde de acest dosar.
Dar rămân de depăşit divergenţele cu statele membre, potrivit LA LIBRE BELGIQUE.
În opinia Parlamentului European, ţările din UE nu ar trebui să poată impune vreo măsură restrictivă suplimentară – de exemplu o carantină – la intrarea pe teritoriul lor deţinătorilor unui asemenea certificat, în vreme ce statele membre vor să-şi păstreze această posibilitate care ţine de competenţa lor.
„Nu trebuie să existe restricţii suplimentare, certificatul trebuie să fie suficient”, a declarat eurodeputatul spaniol Juan Fernando Lopez Aguilar (Socialişti și Democraţi), preşedintele comisiei de libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European, într-o dezbatere, miercuri.
„Care e interesul să ai o reglementare comună, dacă statele membre pot (…) să ignore certificatul şi să impună restricţii suplimentare?”, a întrebat eurodeputatul neerlandez Sophie in’t Veld (Renew Europe, centrişti şi liberali).
”Parlamentul European joacă un joc periculos”
Un diplomat european a estimat că Parlamentul European joacă „un joc periculos” şi că poziţia sa ar trebui să „evolueze”. „Ideea de a ridica măsurile de carantină în caz de test Covid negativ (…) va face lupta contra pandemiei mai dificilă”, a apreciat el.
Eurodeputaţii mai cer ca, la fel cu vaccinurile şi certificatele, testele să fie gratuite. Ele sunt deja gratuite în unele ţări, anume în Franţa, dar în câteva state membre costurile „sunt prohibitive”, a subliniat dl Lopez Aguilar.
Eurodeputaţii vor pe de altă parte ca numai vaccinurile recunoscute de Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA) să fie luate în calcul de acest dispozitiv sau un vaccin omologat de OMS în cadrul unei proceduri de urgenţă.
În prezent, patru vaccinuri sunt autorizate în UE: Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson.
Potrivit Comisiei, sunt în desfăşurare negocieri cu Statele Unite pentru o recunoaştere reciprocă a certificatelor sanitare pentru a permite o reluare a turismului de cele două părţi ale Atlanticului.
Sursă foto: Dreamstime.