Supraveghere video în centrele pentru persoanele vulnerabile

Marți, 1 aprilie, în cadrul Comisiei pentru muncă, familie și protecție socială din Senat a fost discutat un proiect legislativ destinat protejării persoanelor vulnerabile și prevenirii abuzurilor în centrele rezidențiale care le sunt destinate.

Proiectul, care prevede instalarea și menținerea funcțională a camerelor de supraveghere video în aceste centre, a primit raport de admitere din partea comisiei de resort din Senat.

Inițiatorul proiectului, deputatul Emanuel Ungureanu, a subliniat necesitatea unor astfel de măsuri, având în vedere că, din păcate, în România încă există centre în care persoanele vulnerabile nu sunt doar neglijate, dar sunt și supuse abuzurilor grave.

Ca exemplu, Emanuel Ungureanu a menționat un incident recent într-un centru, unde mai mulți copii au fost legați de pat. Totodată, el a precizat că este important să se găsească un echilibru între dreptul la viață privată al beneficiarilor și dreptul acestora la protecție.

„Trebuie să punem în balanță dreptul la viață privată și dreptul la viață. Sunt centre în care persoane vulnerabile, bătrâni și copii, nu numai că nu sunt îngrijite, ci sunt de-a dreptul maltratate. Am văzut recent tragedia de la Ialomița, unde mai mulți copii au fost legați de pat. Cum e posibil ca asemenea cazuri să se întâmple, în ciuda faptului că mai multe instituții ar trebui să-i protejeze pe cei vulnerabili?

Este un pas înainte făcut de senatorii din majoritatea partidelor parlamentare care au înțeles că dreptul fundamental al acestor copii, al acestor vârstnici este de a fi apărați. Sper ca această lege să treacă acum de votul din Plenul Senatului și să fie adoptată și de Camera Deputaților”, a declarat acesta.

Sursă: Facebook, Emanuel Ungureanu

Este necesară o reformă a sistemului

Deputata Oana Țoiu a subliniat faptul că sancționarea angajaților pentru comportament abuziv nu elimină riscurile existente, motiv pentru care este necesară o reformă a sistemului de protecție a persoanelor vulnerabile.

În același timp, ea a acuzat-o pe Simona Bucura-Oprescu, ministrul de resort, că le „răpește șansa la o viață fericită și la recuperare” persoanelor vulnerabile, făcând referire la informațiile apărute conform cărora șefa unui centru unde au fost descoperiți copii cu dizabilități legați de mâini ar fi verișoara acesteia.

„O poză cu doamna ministru și aluzia că i-ar fi verișoară sunt modul în care s-a apărat șefa centrului unde copiii cu dizabilități au fost descoperiți legați de mâini. Sistemul feudal de protectorat politic e terenul fertil în care abuzurile rămân ascunse, iar copiilor cu dizabilități li se răpește șansa la o viață fericită și la recuperare și doamna Bucura-Oprescu este cea care a blocat soluțiile. Nu e suficient să fie scoși vinovați doi trei angajați, e nevoie să destructurăm rețelele de protecție prin care banii publici pentru copiii bolnavi ajung la abuzatorii lor.

Avem un pachet de soluții deja depus în Parlament: camere video de supraveghere în centre, inspecții și controale neanunțate interjudețene ca să fie sparte fiefurile politice de protecție, interdicția de a lucra în asistență socială pentru cei expuși la abuzuri care nu le raportează, vizite frecvente la medici din afara centrelor pentru a le monitoriza sănătatea, oprirea izolării copiilor și acces la terapie și recuperare. Trebuie doar ca partidele parlamentare să voteze acest pachet de legi”, a punctat deputata Oana Țoiu.

Unde ar fi montate camerele de supraveghere

După dezbaterile din Comisia pentru muncă, familie și protecție socială, s-a decis ca supravegherea video să fie permisă în spațiile comune ale centrelor rezidențiale, cu excepția vestiarelor, băilor și toaletelor.

Un amendament propus de USR, care a fost adoptat cu o largă majoritate, prevede instalarea camerelor de supraveghere și în dormitoarele copiilor cu dizabilități grave, imobilizați la pat, pentru a asigura siguranța și monitorizarea acestora.

La discuțiile din comisie au participat reprezentanți ai Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, dar și membri ai unor ONG-uri, precum Centrul de Resurse Juridice, APADOR-CH și Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil.

Raportul de admitere a fost aprobat cu 13 voturi pentru, 2 abțineri și niciun vot împotrivă.