Se introduce un un nou tip de vouchere. Ciolacu: Este o premieră pentru România

marcel ciolacu

SURSA FOTO: Captură ecran Facebook/Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu anunță voucherele de inovare, o premieră pentru România, menite să accelereze transferul tehnologic între organizațiile de cercetare și IMM-uri. Programul-pilot, cu un buget de 8 milioane de lei, ar putea fi extins pe viitor.

Vouchere pentru tehnologie în România

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat introducerea unui nou tip de vouchere în România: voucherele pentru inovare. Acestea vor fi acordate printr-un program pilot, cu un buget de 8 milioane de lei.

Proiectul reprezintă o soluție pentru dezvoltarea în domeniul noilor tehnologii, constând în voucherele pentru inovare, și este implementat în premieră de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Aceste vouchere vor facilita accelerarea transferului tehnologic între organizațiile de cercetare și IMM-uri. Programul-pilot, cu un buget de 8 milioane de lei, este planificat să fie extins în viitor, conform declarațiilor făcute la începutul ședinței de Guvern.

„Aplicăm în premieră o soluție modernă în domeniul noilor tehnologii, voucherele pentru inovare, introduse de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Aceste vouchere vor conduce la accelerarea transferului tehnologic între organizațiile de cercetare și IMM-uri. Este un program-pilot de 8 milioane de lei pe care îl vom extinde în viitor.”, a spus Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

Cum stăm la inovare

Pentru 2023, European Innovation Scoreboard 2023, România a stagnat în inovare și nu a reușit să recupereze decalajul față de alte țări europene. România a investit doar 18 euro per locuitor în inovare, comparativ cu media UE de 280 euro, în timp ce țările fruntașe au investit între 700 și 800 de euro, a precizat Daniel Roșner, cofondator Innovation Labs.

Clasamentul EIS 2023, care a evaluat performanța în cercetare și inovare a statelor UE, a plasat România pe ultimul loc, ca „Inovator Emergent”, cu o performanță de 33,1% din media UE. În comparație, Danemarca a condus clasamentul, atingând 137,6% din media UE.

În 2024, România rămâne un Inovator Emergent, cu o performanță ușor mai bună de 34% din media UE. Performanța este sub media Inovatorilor Emergenti (48%) și crește mai puțin decât media UE (+10%).

România a înregistrat o îmbunătățire semnificativă a calității sistemului său de cercetare, cu o creștere notabilă de 33,8 puncte procentuale comparativ cu 2017 în ceea ce privește publicațiile științifice din top 10% cele mai citate. De asemenea, a avut loc o creștere remarcabilă de 12,8 puncte procentuale a proporției studenților străini la doctorat, ceea ce indică un mediu de cercetare din ce în ce mai diversificat și, potențial, mai competitiv. Cu toate acestea, atractivitatea sistemului de cercetare din România se află la 37,7% din media UE în 2024, arată documentul EIS 2024.