Pe măsură ce cazurile COVID-19 cresc alarmant în Europa, toată atenția se concentrază acum pe convingerea celor care nu s-au vaccinat să o facă. Dacă până acum măsurile luate de statele europene au variat – de la certificate verzi până la lockdown-uri care îi vizează pe nevaccinați – acum, mai multe țări iau în considerare vaccinarea obligatorie, informează Euronews.

Tonul a fost dat de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care cerut o discuție în UE pe această temă.  Ea a declarat că vaccinarea ar putea deveni obligatorie la nivelul Uniunii Europene pentru a ajuta la combaterea creșterii cazurilor de Covid și a noii variante Omicron.

Deși în multe țări există deja obligativitatea vaccinării pentru copii, cum ar fi cea împotriva rujeolei, experții în etică spun că este mai dificil să impui adulților să se vaccineze

Euronews arată cum stau lucrurile în Europa la ora actuală în privința vaccinării.

Austria

De la 1 februarie, vaccinarea va fi obligatorie în Austria. Un prim proiect de lege privind vaccinarea obligatorie a fost votat în Austria. Conform acestuia, cine nu este vaccinat până pe 15 martie 2022, va fi obligat să achite o amendă de 600 de euro la fiecare trei luni. Cancelarul Alexander Schallenberg a spus că este singura modalitate de a ieși din acest ”cerc vicios al valurilor pandemiei”.

Grecia

Grecia va începe să amendeze persoanele cu vârsta de peste 60 de ani care nu se vaccinează. Cei care refuză în continuare să se vaccineze vor fi amendați cu 100 de euro pe lună.

Premierul Kyriakos Mitsotakis a apărat măsura, spunând că populația mai în vârstă reprezintă 90% din decesele provocate de COVID-19. Din septembrie, Grecia a cerut ca lucrătorii din domeniul sănătății  și din instituțiile publice și private să se vaccineze.

Germania

Deputații germani sunt așteptați să voteze pentru ca vaccinarea să devină obligatorie. Noul cancelar, Olaf Scholz, crede că parlamentarii vor vota în favoarea obligativității vaccinării.

Italia

A fost una dintre primele țări care a impus, din aprilie, vaccinarea angajaților din domeniul sănătății, într-un efort de a proteja pacienții.

Recent, această obligativitate s-a extins asupra profesorilor și personalului administrativ din școli, militarilor și polițiștilor. Obligativitatea va intra în vigoare de la 15 decembrie.

Franţa

Din septembrie, Franța a cerut ca profesioniștii din domeniul sănătății, pompierii și lucrătorii din transport să fie vaccinați. Ministrul Sănătății, Olivier Véran, susține că vaccinarea obligatorie nu este „alegerea făcută de Franța”, explicând că ar fi mai dificil de aplicat pentru adulți, decât este acum pentru copii.

Regatul Unit

Vaccinurile vor fi obligatorii pentru lucrătorii din domeniul sănătății și asistenței sociale până la 1 aprilie, a declarat luna trecută secretarul pentru Sănătate, Sajid Javid, pe măsură ce cazurile de COVID-19 au crescut în această țară, în care un procent foarte mare de oameni s-au vaccinat.

Suedia

Un purtător de cuvânt al ministrului suedez al Sănătății a declarat că guvernul nu intenționează să introducă vaccinarea obligatorie.

„Păstrarea vaccinării voluntare , construirea încrederii și sprijinirea cetățenilor să ia decizii informate s-au dovedit a fi de succes în atingerea unor rate ridicate de vaccinare în Suedia”, a spus  oficialul. De la 1 decembrie, Suedia a impus un certificat verde pentru intrarea la evenimentele publice cu peste 100 de persoane.

Ungaria

Vaccinarea este obligatorie în Ungaria pentru lucrătorii din domeniul sănătății, profesorii din școlile de stat și persoanele care lucrează în instituțiile de stat. Oficialii maghiari, inclusiv premierul Viktor Orban, au îndemnat cetățenii să se vaccineze cât mai curând posibil.

Danemarca

Danemarca solicită un permis COVID-19 care demonstrează vaccinarea, recuperarea după boală sau un test negativ pentru ca oamenii să aibă acces la o mare parte din activitățile publice, inclusiv în restaurante, cinematografe și baruri.

Elveţia

Guvernul Elveției spune că, „din punct de vedere juridic, este exclusă impunerea obligativității vaccinării”. Elvețianii au votat recent, în cadrul unui referendum, în favoarea măsurilor anti COVID-19, inclusiv pentru menținerea utilizării permiselor de sănătate.