Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunțat, pe rețelele de socializare că pe data de 19 septembrie, se va lansa DigiLocal, primul program integrat destinat digitalizării administrațiilor publice locale.
Bogdan Ivan anunță lansarea DigiLocal, pe 19 septembrie
Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunțat lansarea, pe 19 septembrie, la ora 11:00, a DigiLocal, primul program integrat destinat digitalizării administrațiilor publice locale.
Ministrul a subliniat că obiectivul este digitalizarea tuturor unităților administrativ-teritoriale (UAT) din România. În cadrul programului, comunele vor primi finanțări de 75.000 lei, orașele 125.000 lei, municipiile 175.000 lei, iar consiliile județene vor beneficia de 250.000 lei.
„Pe 19 septembrie, la ora 11:00, lansăm DigiLocal, primul program integrat de digitalizare a administraţiilor publice locale! Primăriile şi consiliile judeţene sunt instituţiile cu care românii interacţionează cel mai des.
Ne-am propus aşadar să începem să digitalizăm toate UAT-urile din România! Comunele vor primi finanţări de 75.000 lei, oraşele 125.000 lei, municipiile 175.000 lei şi consiliile judeţene 250.000 lei”, a scris acesta într-o postare pe Facebook.
Bogdan Ivan a adăugat că, împreună cu echipa sa din minister, a dezvoltat un proces de înscriere electronică simplificat, structurat în doar 5 pași, pentru a facilita aplicarea rapidă de către primării și consiliile județene, eliminând astfel obstacolele birocratice.
Ministrul a mai precizat că finanțarea se va acorda pe principiul „primul venit, primul servit”.
„Ştiu că interesul pentru Digi Local a fost foarte mare şi sunt recunoscător tuturor celor care au contribuit la conturarea acestui program unic.
Îi mulţumesc premierului Marcel Ciolacu pentru sprijin: finanţăm transformarea digitală la nivel local şi facem serviciile publice digitale accesibile pentru toţi românii!”, a conchis el.
Decalaj între România și alte state în ceea ce privește digitalizarea
Recent, Bogdan Ivan a detaliat procesul de digitalizare pe care îl parcurge statul român. În declarațiile sale, social-democratul a subliniat existența unui „decalaj uriaș” între România și celelalte state membre dezvoltate, evidențiind diferențele semnificative în ceea ce privește digitalizarea.
Astfel, ministrul a explicat că România se confruntă cu un decalaj de „aproximativ 15 ani” în domeniul digitalizării față de alte state membre. Potrivit ministrului, în timp ce alte țări au început proiecte de digitalizare acum 20 de ani, România a demarat aceste inițiative abia anul trecut.
Ministrul Digitalizării a oferit câteva exemple relevante, menționând Estonia, Danemarca, Polonia și Portugalia. Ivan a adăugat că România își propune să recupereze acest decalaj într-un interval de aproximativ 3 ani.
Potrivit ministrului, cel mai important livrabil este cloud-ul guvernamental, pe care îl consideră „coloana vertebrală a transformării digitale a statului român”.
În cadrul acestui proiect, sunt incluse două componente esențiale: cloud-ul intern și cloud-ul dedicat. Mai multe puteți citi aici.