După ce Rusia și-a schimbat strategia militară pentru a se concentra asupra estului Ucrainei, înalți oficiali din administrația Biden au spus că următoarele patru până la șase săptămâni de luptă vor determina soarta războiului.
Acum, acele săptămâni s-au scurs, iar oficialii americani susțin că imaginea este tot mai clară: Rusia va obține mai multe teritorii, dar niciuna dintre părți nu va câștiga controlul deplin asupra regiunii.
Armată rusă epuizată se confruntă cu un adversar care are arme din ce în ce mai sofisticate, comentează New York Times.
Deși Rusia a ocupat teritoriul din regiunea cea mai de est a Lugansk, progresul său a fost unul lent. Între timp, sosirea sistemelor de artilerie cu rază lungă de acțiune din SUA și ucraineni tot mai bine instruiți să le folosească ar trebui să ajute Ucraina în luptele care vor urma, a declarat generalul Mark A. Milley, șeful Statului major.
„Dacă le vor folosi corect, atunci vor avea rezultate foarte, foarte bune pe câmpul de luptă”, a spus Milley.
Oficialii Pentagonului au spus că acest lucru înseamnă că Rusia ar putea să nu poată obține câștiguri similare în Donețkul vecin, care împreună cu Lugansk, formează regiunea Donbas. Aici, trupele ucrainene se luptă încă din 2014, după anexarea Crimeei, cu separatiștii susținuți de Rusia în Donbas.
Rusia ar putea să preia în curând întreaga regiune Lugansk
După săptămâni de lupte sângeroase în est, cu până la 200 de soldați ucraineni uciși zilnic conform estimărilor occidentale, Rusia deține aproximativ cam același teritoriu în Donețk, așa cum controlau separatiștii, în februarie, înainte de invazie.
Acum însă oficialii americani spun că se așteaptă ca Rusia să preia în curând întreaga regiune Lugansk.
Mai mulți analiști militari susțin că Rusia are încă un mare avantaj în est, deoarece sistemele de artilerie cu rază lungă, promise Ucrainei de țările NATO, încă sunt pe drum.
Războiul va dura, probabil, mai multe luni
Președintele Joe Biden a anunțat deja un alt miliard de dolari în arme și ajutor pentru Ucraina, într-un pachet care include artilerie cu rază lungă de acțiune, lansatoare de rachete antinavă și cartușe pentru obuziere. În general, Statele Unite au băgat până acum aproximativ 5,6 miliarde de dolari în asistență de securitate pentru Ucraina.
Frederick B. Hodges, fost comandant al armatei americane în Europa, care acum face parte din Centrul pentru Analiza Politicii Europene, crede că războiul va dura, probabil, mai multe luni. El a anticipat că forțele Ucrainei – susținute de artileria grea din Occident – vor încetini avansul Rusiei și vor începe să-și reducă câștigurile până la sfârșitul verii.
„Războiul este un test de voință, iar ucrainenii au o voință foarte mare”, a spus Hodges. „Situația logistică din Ucraina se îmbunătățește în fiecare săptămână, în timp ce situația logistică din Rusia se va degrada încet. Nu au aliați sau prieteni”, a precizat el.
Rusia va încerca să continue să obțină câștiguri teritoriale, bucată cu bucată
Armata Rusiei este construită pentru campanii scurte, de mare intensitate, definite de o utilizare intensă a artileriei, au spus analiștii militari. Nu este pregătită pentru să facă față unei ocupații susținute sau de un război de uzură în estul Ucrainei care necesită schimbarea forțelor terestre.
„Aceasta este o perioadă critică pentru ambele părți”, a spus Michael Kofman, expert la CNA, un institut de cercetare din Arlington, Virginia.
„Probabil în următoarele două luni, ambele forțe vor fi epuizate. Ucraina are un deficit de echipamente și muniție. Rusia și-a pierdut deja mult din puterea de luptă, iar forța sa nu este prea potrivită pentru un război la sol, mai ales pentru unul de durată.”
Rusia va încerca să continue să obțină câștiguri teritoriale bucată cu bucată și, probabil, își va întări linia frontului cu mine și cu alte apărări împotriva unui contraatac ucrainean, pe care toți îl anticipează după ce sistemele de artilerie cu rază lungă vor ajunge pe câmpul de luptă, susțin analiștii.