În cazul în care Kremlinul va duce la bun sfârșit planurile de a anexa zone mari din sudul și estul Ucrainei, așa cum prognozează Casa Albă, ar putea schimba radical miza războiului.
Iar o soluție negociată ar fi aproape imposibilă. Kievul și Occidentul încă mai speră că armele furnizate Ucrainei îi vor permite să inverseze câștigurile obținute de Rusia în ultima vreme.
Dacă însă Moscova va recurge la „setul de strategii” pe care Casa Albă l-a prezentat de curând, Moscova va putea pretinde că luptele se duc acum pe pământ rusesc, arată o analiză publicată de Axios.
Moscova vrea să anexeze și mai multe teritorii
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat zilele trecute că SUA au informații care indică faptul că Rusia „examinează planuri detaliate” pentru a anexa patru regiuni ucrainene: Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk.
În acelaşi timp, Rusia încearcă să înfiinţeze bănci ruseşti acolo pentru a generaliza utilizarea rublei, ”forţează rezidenţii să solicite cetăţenia rusă”, a spus John Kirby.
Un înalt oficial german a declarat pentru Axios că Berlinul împărtășește evaluarea SUA cu privire la anexările planificate de Moscova.
Strategia Rusiei ar putea bloca calculul risc-recompensă
Din perspectiva lui Vladimir Putin, anexarea celor patru regiuni ridică și mai mult miza apărării lor și, eventual, instrumentele pe care este dispus să le folosească pentru a face acest lucru.
Deși țările occidentale nu ar recunoaște niciodată astfel de anexări, strategia Rusiei ar putea bloca calculul risc-recompensă pentru furnizarea de arme și sprijin politic.
Pentru Ucraina, amenințarea este și mai mare: ruperea unor teritorii, destabilizare pe termen lung și încetarea oricărui posibil acord de pace.
Cele patru regiuni sunt învecinate și ar lega Crimeea, pe care Moscova a anexat-o în 2014.
Și dincolo de Donbas
Forțele ruse au capturat Kherson și Zaporojie din sudul Ucrainei chiar din primele zile ale războiului. Apoi, după ce nu au reușit să cucerească Kievul, au lansat o ofensivă masivă în regiunea Donbas din estul Ucrainei.
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a recunoscut recent că ambițiile militare ale Rusiei se extind dincolo de Donbas, până la Herson, Zaporojie și „alte teritorii”.
În regiunea Herson deținută de Rusia, Moscova a instalat deja un guvern-marionetă, a restricționat internetul, a impus utilizarea rublei și a început să elibereze pașapoarte rusești.
Ar fi următorul pas logic pentru Putin
Kirby a spus că SUA consideră că următorii pași ai Moscovei vor include organizarea unui referendum privind aderarea la Rusia, probabil la mijlocul lunii septembrie, pentru a se alinia la alegerile regionale din Rusia.
O astfel de mișcare îndrăzneață ar fi, de fapt, „următorul pas logic” pentru Putin, susține Alexander Gabuev, expert la Carnegie Endowment.
”Conștient de faptul că Ucraina încearcă să recâștige aceste teritorii, Putin ar putea ridica miza, aducându-le imediat sub umbrela nucleară rusă și răspunzând oricărei contraofensive ucrainene cu amenințarea unui atac nuclear tactic”, spune Gabuev.
Apetitul pentru risc al lui Putin este diferit
Prin declararea unei zone masive a Ucrainei ca parte a Rusiei, Putin s-ar angaja efectiv într-o prezență militară extinsă în interiorul Ucrainei, dar riscă să se confrunte cu probleme, în cazul în care contra-atacurile ucrainene vor avea succes, afirmă expertul.
”Acesta este un pariu pe care Putin este dispus să îl facă. Apetitul pentru risc al acestui individ este foarte diferit de apetitul pentru risc al lui Joe Biden”, spune Gabuev.