The Living Earth Simulator Project (LES), în traducere "Simulatorul condiţiilor de viaţă de pe Pământ", poate prezice răspândirea bolilor şi crizele financiare, scrie dailymail.co.uk.
Omul care a venit cu această idee, profesorul Dirk Helbing de la Institutul Federal de Tehnologie din Zurich, descrie supercomputerul ca un sistem nervos al planetei.
"Ideea este strângerea de informaţii de la o gamă variată de surse şi analizarea lor folosind cele mai puternic computer. Multe dintre problemele cu care ne confruntăm astăzi, războaie, boli, instabilităţi sociale şi economice sunt legate de comportamentul uman, dar există o lipsă de înţelegere în ceea ce priveşte modul de funcţionare a societăţii şi economiei în general", potrivit lui Helbing.

Profesorul Helbing spune că LES va putea prezice răspândirea de boli precum gripa aviară, va identifica metode de a rezolva problemele climatice şi chiar o eventuala recesiune. Computerul va fi creat în aşa fel încât să adune informaţii de pe toate sursele posibile, atât de pe site-urile şi statisticile guvernamentale, cât şi de pe bloguri şi reţele de socializare, pentru a putea realiza o analiză detaliată.

În jur de 30 de savanţi din întreaga lume sprijină acest proiect şi vor ajuta la crearea supercomputerului. Proiectul a fost deja pus în lista de priorităţi a Comisiei Europene care este pregătită să ofere un miliard de euro pentru realizarea sa.
SURSA: dailymail.co.uk.