Adrian Câciu a anunțat că fondurile europene alocate pentru voucherele de energie au fost epuizate
Adrian Câciu, Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene a declarat că fondurile europene alocate pentru voucherele de energie au fost epuizate. Totuși, el a asigurat că voucherele vor continua să fie distribuite, dar finanțarea va fi acoperită de bugetul de stat.
”În ceea ce privește voucherele de energie, ele erau finanțate din exercițiul financiar 2014-2020, a fost o modificare pe care am agreat-o cu Comisia Europeană, având în vedere situația din 2022 și 202. Pentru 2025 avem partea de ajutor de încălzire și legislația, pe care o gestionează ministerul Energiei și Ministerul Muncii, astfel încât persoanele vulnerabile să poată să aibă un sprijin pentru a trece cu iarnă. Nu avem surse financiare din perspectivă europeană, pentru că nu pot să mă refer la alte surse de finanțare. V-am spus deja despre cele existente din bugetul de stat, Ministerul Muncii și Ministerul Energiei, pe fonduri europene la acest moment nu au fost discuții cu privire la un astfel de tip de sprijin pentru exercițiul 2021-2027”, a declarat Adrian Câciu.
Voucherele vor fi distribuite persoanelor vulnerabile pentru a le ajuta să acopere costurile facturilor la energie sau să achiziționeze lemne. În același timp, ministrul a anunțat că 2,6 milioane de români vor beneficia de o nouă tranșă de 260 de lei din „voucherele pentru alimente”, parte dintr-un alt program de sprijin implementat.
Adrian Câciu a anunțat că în octombrie vor fi acordate primele didactice pentru profesori
El a spus că ordinul de ministru pentru aceste prime a fost semnat și că se așteaptă listele cu beneficiarii de la Ministerul Educației la sfârșitul lunii septembrie. Prima didactică va fi de 1.500 de lei, la fel ca anul trecut, iar personalul nedidactic va primi 500 de lei.
”Pentru prima didactică din luna octombrie deja am semnat ordinul de ministru , așteptăm finalul lunii septembrie să ne vină listele cu beneficiarii de la Ministerul Educației. Prima didactică se va acorda în același cuantum ca și anul trecut, 1.500 de lei, precum și prima pentru personalul nedidactic în valoare de 500 de lei”, a transmis Ciucă.
La finalul lunii octombrie beneficiarii din sistemul de educație vor primi aceste sume”, a adăugat el.
În anul electoral 2024, Guvernul a demonstrat generozitate, distribuind vouchere, ajutoare și prime către diverse categorii sociale. Rămâne de văzut ce se va întâmpla începând cu 2025, când experții avertizează despre posibile probleme financiare pentru România.
Măsurile generoase ale PSD, finanțate prin îndatorare și fonduri publice, vor avea efecte severe
Bogdan Glăvan, profesor de economie și director al Centrului de Economie Politică și Afaceri româno-american „Murray Rothbard”, a avertizat că măsurile generoase ale PSD, finanțate prin îndatorare și fonduri publice, vor avea efecte severe. El estimează că, în perioada 2025-2030, România va ajunge într-o situație economică dificilă, confruntându-se cu vremuri foarte grele.
”România trăiește în prezent pe datorie, statul nu a făcut consolidare bugetară. De fapt, singura consolidare făcută a fost în 2021, când am scăzut deficitul din pandemie de la 9% la 7%, dar după aia s-a terminat. Fără consolidare bugetară, mai devreme sau mai târziu vom fi nevoiți, vom fi forțați de Comisia Europeană, de către FMI să luăm măsuri heirupiste, dure și proaste pentru societate, adică este inevitabil.
Dacă noi ne luptăm cu un val din ăsta, cu o furtună căreia nu suntem în stare să-i facem față, e posibil să luăm serios apă la bord în 2025 când, după alegeri, guvernanții vor fi fortați să ia măsuri mai dure. Dar marele tsunami care ne va mătura complet, ne va băga sub masă de tot va veni în anii 2030-2035”, explica specialistul.
Bogdan Glăvan consideră că România se sprijină în prezent pe fondurile PNRR, dar, odată ce acestea se vor epuiza, societatea va resimți grav efectele crizei.