Dezvoltatorul Romfelt a vândut unui investitor 33 de apartamente din proiectul Doamna Ghica Plaza, Pelican Com negociază vânzarea unui bloc, iar fondurile caută swaperi.
Investitorii au dat săptămâna trecută primele semne că se întorc pe piaţa rezidenţială din România. Astfel, după o negociere şi un audit care au durat trei luni, fondul de investiţii Secure Investment II, înregistrat în Cipru, cu un capital destinat achiziţiilor în Europa de Sud-Est de zece milioane de euro şi administrat de Secure Management, a cumpărat 33 de apartamente cu una, două şi trei camere din cadrul proiectului Doamna Ghica Plaza din Capitală, dezvoltat de compania Romfelt, controlată de bancherul Dan Pascariu şi de investitorul şi brokerul Cristian Sima.
„Noi preferăm să vindem către utilizatorii finali, dar oferta celor de la Secure Investments II a fost bună şi nu căutau proiecte «distressed», aşa că au acceptat pretenţiile noastre“, spune Avi Shloush, managerul general al proiectului, din care până acum s-a vândut o treime din cele 600 de apartamente. Câţi bani a plătit investitorul înregistrat în Cipru? Media preţurilor de listă a celor 33 de apartamente este de circa 73.000 de euro. Astfel, o valoare probabilă a acestei tranzacţii, luând în calcul un discount de 25% pentru achiziţia cu cash a unui număr mare de unităţi, ar fi de 1,8-2 milioane de euro. Investitorii vor intra în posesia apartamentelor în ianuarie 2010. „Au profitat de faptul că proiectul este complet finalizat în acest moment şi au cumpărat apartamentele cu scopul de a le închiria pentru următorii trei ani. Probabil că le vor vinde în momentul în care preţurile din piaţă vor creşte suficient“, susţine Shloush.
Alţii încă negociază
Cazul nu este singular. În aceeaşi perioadă, Pelican Com, dezvoltatorul turc al proiectului bucureştean Atlantis Residence, negociază vânzarea unui întreg bloc din cadrul proiectului către un investitor străin, dar şi transformarea unuia dintre imobilele de birouri din acelaşi proiect, prin intermediul unui parteneriat cu un alt investitor, în clinică privată. Atlantis Residence este amplasat în zona Fundeni şi include 134 de apartamente, din care s-au vândut până în prezent 57, investiţia totală fiind de 18 milioane de euro.
Că lucrurile încep să se mişte în piaţă se vede şi din ofertele de serviciu. Pe unele site-uri de profil sunt la mare căutare aşa-numiţii „swaperi“, folosiţi pentru scanarea pieţei în vederea identificării de proprietăţi cu valori de minimum 500.000 de euro, susceptibile de a fi tranzacţionate de fonduri de investiţii. Salariile oferite acestora sunt extrem de tentante, dat fiind nivelul veniturilor din economia românească, la care se pot adăuga bonusuri pentru prestaţii deosebite.
Cu toate acestea, dificultăţile cu care se confruntă piaţa persistă, tranzacţiile fiind încă puţin numeroase. Dar noile evoluţii indică un alt mod de abordare a investitorilor. Astăzi, nimeni nu-şi mai pune problema profitului cu două cifre, oferit pur şi simplu de scumpiri repetate, încurajate de bula de pe piaţă. Ca urmare, investitorii au început să cumpere în vederea închirierii, iar unii dintre ei acceptă marje de câştig mult diminuate, dar, evident, cu condiţia ca gradul de risc să fie foarte scăzut. „Mai avem oferte de la investitori, unii căutau proiecte cu probleme, dar alţii s-ar fi mulţumit şi cu o rată de profit de 6%-7%“, susţine Avi Shloush.
Piedici: creditul şi nesiguranţa veniturilor
Despre trezirea la viaţă, deşi destul de timid, vorbeşte şi Blake Horsley, şeful diviziei de investiţii şi birouri a Colliers International. „Investitorii majori nu s-au întors încă în România şi nu cred că îi vom vedea până în cea de-a doua jumătate a anului viitor“, spune Horsley. Acesta nu exclude însă intrarea pe piaţă a unor fonduri de private equity forţate de acţionari să facă ceva cu banii disponibili pentru investiţii, cealalată variantă fiind să-i înapoieze, şi, astfel, să piardă venituri şi bonusuri importante.
Cum vor modifica piaţa investitorii ce par a se întoarce rămâne de văzut. Finanţarea bancară, fie corporate, fie retail rămâne greoaie, iar preţurile încă nu se apropie de nivelul salarial, mutând astfel speranţele într-un viitor mai degrabă incert.
Am negociat cu mai mulţi investitori, dar majoritatea căutau proiecte distressed, aşa că am ales să vindem către cei care ne-au acceptat condiţiile.
Avi Shloush, manager general, Doamna Ghica Plaza
10 mil. de euro este capitalul disponibil al fondului Secure Investment II, înregistrat în Cipru şi destinat pieţelor din Europa de Sud-Est