Semnal de alarmă de la vârful NATO!
“Observăm și alte elemente, care sunt mai puțin publice, care ne fac să fim mai îngrijorați”
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice, spune că se observă elemente tot mai îngrijorătoare la frontierele Rusiei cu Ucraina, dar şi în zonele din estul Ucrainei, controlate de separatiştii proruşi.
Totuşi, Geoană a ţinut să sublinieze că “timpul pentru diplomație încă nu s-a încheiat”.
“Vedem anumite elemente care ne provoacă îngrijorare suplimentară. Observăm acțiuni destabilizatoare și provocatoare pe linia de demarcație din zona Donbasului, provocate de Federația Rusă.
Observăm și declarații publice care nu sunt încurajatoare cu privire la răspunsul pe care Federația Rusă sperăm să-l dea Statelor Unite și nouă, către NATO. Observăm și alte elemente, care sunt mai puțin publice, care ne fac să fim mai îngrijorați. (…)
Am avut promisiuni de la președintele Putin, după discuții cu lideri europeni și cu liderul american, că vom asista la o dezescaladare din partea Federației Ruse. Observăm, din păcate, opusul acestei situații: forțe militare ruse masate pe trei laturi ale Ucrainei și acest lucru ne preocupă în mod deosebit.
Spun acest lucru pentru că trebuie să facem ceea ce este obligația noastră să facem – să dăm dialogului politic și diplomației o șansă reală. Timpul pentru diplomație încă nu s-a încheiat”, a declarat secretarul general adjunct al NATO pentru Digi24.
Un ordin al lui Putin se poate pune în aplicare pe front într-un timp extrem de scurt
Zilele următoare vor fi extrem de importante şi vor indică ce decizie va lua, în final, preşedintele Vladimir Putin, a adăugat Mircea Geoană.
“Nu înseamnă că zarurile au fost aruncate, nu înseamnă că nu vom încerca tot ce depinde de noi”, a spus oficialul NATO.
“Este decizia Moscovei de a reveni la masa dialogului cu noi, în NATO, în plan bilateral cu Statele Unite sau în cadrul OSCE, dar zilele următoare vor fi probabil foarte importante pentru a vedea care e decizia pe care președintele Putin o va lua.
Va dori să aducă, după multe decenii, din nou război pe continentul european sau va prefera, așa cum dorim și noi, să avem o discuție serioasă, temeinică, cu privire la o situție de securitate europeană care poate fi rezolvată prin dialog și prin diplomație. (…)
Nu înseamnă că zarurile au fost aruncate, nu înseamnă că nu vom încerca tot ce depinde de noi pentru a restabili calea diplomației și dialogului. (…)
Sunt mici mutări de forțe în cadrul exercițiului pe care Rusia îl întreprinde în Belarus, dar sunt modificări minore, superficiale pe prezență militară. Dar pe ansamblu, și în zona Belarus, și în estul Ucrainei, și din sud, dinspre Peninsula Crimeea, vedem de fapt o mobilizare suplimentară de forțe, cu mult peste 100.000 de militari ruși.
Mai preocupant chiar decât numărul acestora este faptul că există măsurile de logistică, de comandă și control, care ne indică faptul că la un eventual ordin – politic, care sperăm să nu fie dat de la Kremlin -, executarea din punct de vedere militar al acestui ordin se poate realiza într-un timp destul de scurt”, a mai declarat Mircea Geoană.