Se majorează de la 1 ianuarie. Cât va crește salariul minim. Anunț oficial

bani bancnote salariu

SURSA FOTO: INQUAM Photos, Octav Ganea

Anunțul momentului pentru milioane de români. Salariul minim va fi majorat. Potrivit ultimelor informații, premierul Florin Cîțu, dar și ministrul Muncii Raluca Turcan au venit cu un nou acord. Despre ce sume este vorba?

Guvernul a decis în final cu cât se va majora salariul minim. Executivul propune creşterea salariului minim cu 10,9%, de la 1 ianuarie, de la 2.300 la 2.550 de lei.

”Aş vrea să aprobăm în premieră, să avem o variantă a salariului minim, a formulei şi a dinamicii pentru următorii ani până la 1 octombrie, dacă se poate”, a declarat, marţi, premierul Florin Cîţu, la începutul şedinţei Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social.

La rândul ei, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a prezentat, în aceeaşi şedinţă, care este propunerea Guvernului. Potrivit acestia, este vorba despre o majorare de 10.9%.

”Varianta pe care am discutat-o cu primul ministru pleacă de la propunerile pe care le-au făcut deopotrivă sindicatele şi organizaţiile patronale şi asigură o majorare a salariului minim brut de 10,9% ceea ce înseamnă o majorare de la 2.300 la 2.550”, a spus Turcan.

În același timp, ministrul Muncii a mai adăugat că formula este una ”predictibilă”, iar un număr de 1.970.000 de oameni care au venituri până la acest plafon, respectiv 34,7% din numărul total de salariaţi activi, ar urma să beneficieze de ea.

”Această majorare presupune un impact financiar consistent, de 1,8 miliarde de lei. Majorarea pe net este de 10% şi este ancorată în creşterea salariului minim, creşterea ratei inflaţiei, creşterea reală a productivităţii pe persoană ocupată şi am luat un procent de 90% din creşterea salariului mediu în loc de 50% cât era până acum”, a mai declarat Turcan.

Ce promisiuni a făcut premierul Florin Cîțu

Amintim faptul că Florin Cîțu a anunțat sâmbătă, după Congresul PNL unde a fost ales preşedinte al partidului, că de la 1 ianuarie 2022 vor creşte pensiile, salariul minim şi alocaţiile copiilor, subliniind că îşi doreşte ca astfel de creşteri să se producă la începutul fiecărui an calendaristic.

„Nu vom mai folosi aceste creşteri ca instrument politic”, a afirmat premierul.

Totodată, la jumătatea lunii septembrie premierul propunea devansarea datei la care ar urma să crească valoarea salarului minim pe economie. Mai exact, atunci, Florin Cîțu vorbea despre data de 1 noiembrie sau 1 decembrie, când salariul minim ar putea creşte cu opt procente.

„Este o propunere pe care o am, mă gândesc să facem o creştere de 8% de exemplu, dar să fie de la 1 noiembrie sau de la 1 decembrie şi atunci să fim mai aproape de acea creştere de 10% pe care o propun cei de la sindicate. Este o discuţie pe care trebuie să o am, dar este propunerea cu care vreau să vin în Consiliul Tripartit”, afirma primul ministru.

El mai adăuga atunci că vrea o formulă care să fie aplicată anual, fără a mai exista discuții constante despre un procent de creștere.

„Vreau să avem o soluţie până la 1 octombrie, sper să găsim o soluţie până la 1 octombrie. Este o propunere de creştere a salariului minim venită de la patronate, de 8%, şi o propunere din partea sindicatelor de creştere de 10%. În acelaşi timp aş vrea să ne gândim totuşi la o formulă care să poată să fie aplicată în fiecare an, nu să venim să discutăm în fiecare an un procent de creştere”, adăuga Florin Cîţu.