Dumitru Budianschi, ministrul Finanțelor de la Chișinău, a venit cu o veste bună pentru moldovenii care activează în sectorul public. Autoritățile au decis majorarea salariilor la bugetari. O altă veste, însă nu chiar la fel de bună, îi vizează pe pensionarii din această ţară. Cu cât vor creşte pensiile în Republica Moldova?
Bugetul pentru anul 2023 vine cu majorări de salarii pentru sectorul bugetar al Republicii Moldova. Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, a declarat că bugetarii vor avea parte, începând cu ianuarie 2023, de o majorare a salariilor în valoare de 1.300 de lei moldovenești.
Potrivit ministrului, majorarea cu suma fixă de 1.300 de lei îi avantajează, în special, vine în întâmpinarea celor cu salarii foarte mici. Dumitru Budianschi a spus că din lipsă de fonduri, începând cu aprilie 2023, pensiile vor fi indexate doar cu 14,1%.
Oficialul de la Chișinău a declarat că pentru a ajuta cetățenii să facă față inflației, salariile bugetarilor, indiferent de valoarea acestora, vor fi majorate cu 1.300 de lei. Bugetul alocat în acest sens este de 3,7 miliarde de lei în 2023.
Pentru cei care au salarii mari, proporțional, și majorarea era să fie mai mare
„Prin politica salarială de anul viitor s-a decis să se meargă pe o majorare a tuturor salariilor cu aceeași sumă fixă, cu 1.300 de lei. Măsura a fost acceptată în forma actuală pentru a-i proteja pe angajații care au salarii mici.
Dacă majoram salariile în baza valorii de referință, pentru acele persoane care au 4.000 de lei, creșterea ar fi fost infimă. Iar pentru cei care au salarii mari, proporțional, și majorarea era să fie mai mare. De aceea s-a venit cu soluția de a acorda această creștere tuturor în aceeași sumă fixă.
Asta înseamnă că persoanele care au 5.000 de lei vor avea 6.300 de lei, adică o creștere de 20%, iar pentru cei care au 10.000 de lei sau mai mult, asta ar însemna o creștere de 10-13%.”, a declarat Dumitru Budianschi în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV.
S-a hotărât o indexare de numai 14,1% a pensiilor
Potrivit legislației în vigoare, indexarea pensiilor pentru anul 2023 ar trebui să aibă loc la valoarea inflației înregistrată la finalul anului 2022, mai precis – de cel puțin 30%.
Ministrul Finanțelor a spus că nu există fonduri suficiente decât pentru o indexare cu 14,1%.
„Noi vom veni cu o indexare de 14,1%. Ulterior, pe parcursul anului, în funcție de evoluția veniturilor, probabil, vom reveni la acest subiect. Dar trebuie să ținem cont de faptul că indexarea din 2022 și plățile unice oferite au asigurat valoarea pensiilor, nu excelent, dar aproape de pierderile cauzate de inflație.
E vorba în special de categoria pensiilor mici, pentru că pensionarii cu pensii mai mari au avut și pierderi mai mari din cauza inflației. Estimăm că veniturile bugetului asigurărilor sociale vor crește cu 14%, n-avem de unde indexa pensiile cu o valoare mai mare”, a conchis ministrul Finanțelor de la Chișinău.