Crin Antonescu nu vrea ca magistrații să iasă la pensie la 48 de ani
Lui Crin Antonescu nu i se pare normal ca un magistrat să se pensioneze la doar 48 de ani. Politicianul a dat asigurări că nu are nimic împotriva magistraților, ba din contră, îi respectă foarte mult și știe cât de importanți sunt.
Totuși, Crin Antonescu consideră că 48 de ani e o vârstă prea mică pentru pensie, mai ales că atunci judecătorii sunt în plină formă profesională. Lui i se pare corect ca magistrații să iasă la pensie la 65 de ani, ca toți ceilalți români.
„Nu pot să accept ca un magistrat să iasă la pensie la 48 de ani. Eu nu am niciun război cu magistrații, ci dimpotrivă. Eu respect foarte mult magistrații. Știu că este mare nevoie de ei. Dar nu pot să accept ca un magistrat să iasă la pensie la 48 de ani, fix atunci când este în plenitudinea cunoștințelor și a experienței.
Eu am spus să iasă la 65 de ani la pensie, ca oamenii. Vedem și în filme că magistrații nu au 25 de ani, sunt ceva mai copți”, a declarat politicianul în cadrul emisiunii TV „Tu Decizi” de la Realitatea PLUS.
Vârsta de pensionare a magistraților va crește
Declarația sa a fost făcută după ce proiectul de lege asumat de coaliţia de guvernare, prin care se majorează vârsta de pensionare pentru magistraţi, a fost depus în Parlament. Proiectul de lege propune ca toate pensiile speciale să fie calculate la fel, folosind o rată unică de 65% din venitul avut înainte de pensionare. În plus, vârsta de pensionare pentru cei care beneficiază de pensii speciale ar urma să crească mai repede decât până acum.
Astfel, se propune ca, începând cu 1 ianuarie 2026, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională a României (CCR), magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) şi de la CCR, plus personalul de specialitate juridică se pot pensiona şi pot beneficia de pensia de serviciu dacă îndeplinesc condiţia de vechime de minimum 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, precum şi condiţia de vârstă de cel puţin 48 de ani.
Concret, din 2026 până în 2029, vârsta standard de pensionare pentru magistraţi creşte anual cu şase luni, iar în 2029 aceasta ajunge la 49 de ani şi şase luni. Din 2029, vârsta standard de pensionare creşte anual cu un an, iar în 2045 magistraţii se vor pensiona doar dacă au vârsta de 65 de ani. Vechimea în specialitate va rămâne de 25 de ani.