Se majorează vârsta de pensionare cu 10 ani! Schimbare radicală în sistemul de pensii din România

pensii

SURSA FOTO: Dreamstime

Nemulțumiți de modificările care se doresc a fi aduse Legii pensiilor speciale și a celor de serviciu, miercuri, 21 iunie, magistrații își suspendă activitatea pe termen nelimitat. Ce implicații are această decizie?

Din cauza grevei magistraților, se amână toate procesele aflate pe rol, penale, civile sau comerciale. Vor fi judecate numai procesele urgente, mai exact cele care revin judecătorilor de drepturi și libertăți sau răpirile internaționale de copii sau ordinele de protecţie.

Magistrații, nemulțumiți din cauza modificării Legii pensiilor speciale și de serviciu

Magistrații protestează din cauza modificărilor care se doresc a fi aduse Legii pensiilor speciale și a celor de serviciu. Mai exact, proiectul de lege, care se află acum în Parlament, prevede ca vârsta de pensionare a judecătorilor să crească de la 50 la 60 de ani, iar pensia să se calculeze în funcție de veniturile din ultimii 25 de ani de activitate, și nu în ultimele 12 luni, cum este în prezent.

De asemenea, nu se va mai acorda procentul de 80% calculat pe ultimele 300 de luni, ci o pensie în valoare de 65% din veniturile obţinute pe durata activităţii.

Pensia medie de serviciu a unui procuror sau judecător este de aproape 22.000 de lei. Dacă facem o comparație cu pensia medie din sistemul public de pensii de stat, care este de 2.000 de lei, făcând un calcul simplu ne dăm seama că aceasta din urmă este de aproape 11 ori mai mică.

Judecătorii au anunțat ieri că își vor suspenda activitatea

Vă reamintim că marți, 20 iunie, magistrații au decis să-și suspende activitatea, în semn de protest, pe fondul nemulțumirilor legate de modificarea pensiilor de serviciu.

„Adunarea Generală a judecătorilor Tribunalului Bucureşti, întrunită în şedinţa de marţi, la convocarea Preşedintelui Tribunalului Bucureşti, în prezenţa a 213 judecători, a hotărât, în unanimitate, că iminenta modificare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu pentru judecători este de natură a încălca independenţa şi a afecta statutul constituţional al judecătorilor”, au transmis aceștia.

Mesajul Alinei Gorghiu pentru magistrați

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu a transmis ieri că cea mai bună soluție pentru rezolvarea oricărei probleme din sistemul judiciar este dialogul, nu protestul. Aceasta a precizat, de asemenea, că proiectul privind pensiile speciale reprezintă un jalon din cadrul PNRR, iar atingerea sa este responsabilitatea Ministerului Muncii.

„Ministerul Justiției respectă dreptul magistraților la liberă exprimare, dar pornește de la premisa că dialogul este soluția rezolvării oricărei probleme a sistemului judiciar, nu protestul.

Principiul conform căruia nicio pensie nu poate să depășească salariul este unul moral. Societatea românească așteaptă această reformă a pensiilor de serviciu.

Proiectul privind pensiile de serviciu reprezintă un jalon din cadrul PNRR, a cărui atingere intră în responsabilitatea Ministerului Muncii, ca minister de linie.

Prin urmare, analiza de oportunitate, armonizarea prevederilor proiectului pentru toate categoriile profesionale, consultările cu reprezentanții profesiilor vizate (inclusiv cele din domeniul justiției) sunt pași prealabili parcurși de Ministerul Muncii în vederea obținerii unei soluții agregate și materializate în proiectul de lege menționat.”, este mesajul acesteia.