Șeful executivului a subliniat că pensia fiecărui cetățean dă reflecte importanța muncii sale și contribuția la sistemul public.
Modificările au rolul de a păstra banii din PNRR și de a elimina inechitățile din sistemul de pensii
De asemenea, a precizat că modificarea proiectului de lege privind pensiile de serviciu este necesară pentru ca România să beneficieze în continuare de cele aproape 30 de miliarde de euro din PNRR, dar și pentru a elimina inechitățile existente în sistem.
„Pensia fiecărui cetățean trebuie să reflecte importanța muncii sale de o viață și contribuția la sistemul public.
Modificarea proiectului de lege privind pensiile de serviciu, aflat în dezbaterea Parlamentului, este necesară pentru ca România să poată beneficia în continuare de cele aproape 30 de miliarde de euro din PNRR.
Printr-o serie de amendamente pe care coaliția de guvernare și le asumă, corectăm aceste inechități și introducem reformele asupra cărora ne-am angajat pentru ca România să beneficieze de fondurile europene disponibile prin Planul Național de Redresare și Reziliență”, a scris acesta pe Facebook.
Vârsta de pensionare se va majora până la 65 de ani pentru diplomați, personalul auxiliar și pentru militari
Nicolae Ciucă a precizat că vârsta de pensionare va fi majorată la 65 de ani pentru diplomați și personalul auxiliar din instanțele judecătorești, dar și pentru militari. Acest lucru se va face treptat, până în anul 2035.
„Se corelează vârsta standard de pensionare cu sistemul public de pensii pentru a elimina excepțiile. Pentru diplomați și personalul auxiliar din instanțele judecătorești vârsta standard de pensionare va crește la 65 de ani. Același principiu se va aplica personalului militar, în mod etapizat, până în 2035.
De asemenea, se majorează eșalonat, până în ianuarie 2034, vechimea minimă în specialitate la 25 de ani pentru mai multe categorii de salariați – diplomați, funcționari parlamentari, angajații Curții de Conturi.”, a scris el.
Premierul a menționat că printre modificările aduse proiectului de lege se numără și reducerea numărului beneficiarilor pensiilor de serviciu prin excluderea personalului asimilat judecătorilor și procurorilor, angajaților încadrați în funcții de execuție specific în cadrul misiunilor diplomatice.
„Se reduce numărul beneficiarilor pensiilor de serviciu prin excluderea personalului asimilat, respectiv a personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, angajaților încadrați pe funcții de execuție specific în cadrul misiunilor diplomatice”, a mai transmis Nicolae Ciucă.