După discuțiile cu oficialii de la Comisia Europeană, ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că toți românii, inclusiv cei care acum sunt încadrați la categoriile speciale, ar trebui să iasă la pensie la vârsta de 65 de ani.
Polițiștii sunt nemulțumiți
Sindicaliștii de la Europol (Sindicatul Polițiștilor Europeni – n.red) nu sunt în totalitate de acord cu această decizia. Potrivit polițiștilor, creșterea vârstei de pensionare ar trebui să vină și cu niște garanții, astfel încât media de viață să crească.
„Ministrul Muncii, Marius Budăi, a plecat de la Comisia Europeană fără niciun fel de soluție. De aceea, vedem că a venit de la Comisia Europeană cu niște linii trasate care pot aduce nivelul bugetar cei de la Comisia Europeană în raport cu cheltuielile alocate pentru pensii.
Această creștere a vârstei de pensionare, care în momentul de față pentru polițiști este de 60 de ani și dacă ar fi de mâine la 65 de ani ar însemna că speranța de viață al unui polițist după pensionare să fie undeva la șase, șapte ani.
Noi nu ne-am opus niciodată schimbărilor, dar această decizie trebuie să vină la pachet cu niște garanții. Condițiile noastre de muncă trebuie să ne permită să trăim după pensionare la fel de mult ca și alți angajați.
Dacă mâine ar fi eliminate aceste facilități în privința pensionări, ar trebui să vină la pachet cu eliminarea interdicțiilor pentru polițiști. Să putem protesta și noi, să putem face și noi grevă, la fel ca oricare angajat”, a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol.
Crește vârsta de pensionare
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat principiile agreate cu reprezentanții Comisiei Europene la Bruxelles. Printre acestea se numără creşterea treptată a vârstei de pensionare pentru toţi românii până la vârsta de 65 de ani, eliminarea unor pensii speciale, și calculul pensiei raportat la întreaga perioadă de muncă, nu doar la ultimii ani de activitate, atunci când salariile sunt mai mari.
„Acele principii și criterii stabilite împreună cu Comisia Europeană sunt următoarele: creșterea treptată a vârstei de pensionare în conformitate cu sistemul public de pensii până la vârsta de 65 de ani.
Astfel, fiecare om care lucrează în România va trebui să fie echivalent, să nu fie deosebiri între cei care lucrează în anumite sisteme și cei care lucrează în sistemul public de pensii, și vor avea o vârstă de pensionare până la vârsta de 65 de ani, așa cum este prevăzută gradual și în legea din sistemul public de pensii.
De asemenea, drepturile de pensii vor fi calculate prin creșterea treptată a perioadei de contribuție, așa cum este prevăzut şi în sistemul public, astfel încât la finalul acestei perioade să se ajungă treptat astfel încât raportarea să fie la întreaga perioadă, deci nu vor mai fi alese anumite perioade din interiorul a ceea ce au contribuit, ci va fi raportare la întreaga perioadă.
Un alt principiu este creșterea treptată a vechimii necesare în specialitate pentru acele categorii care nu aveau deja această raportare, pentru că, vă aduceți aminte, în proiectul inițial am avut anumite raportări către stagiul minim de cotizare pentru cei care nu aveau această posibilitate, și nu aveau această obligație mai ales, posibilitate, în legea actuală.”, a spus Marius Budăi.