Informația momentului pentru toți cei care ies la pensie. În unele țări, vârsta de pensionare va crește în următorii ani. De exemplu, Danemarca intenționează să crească vârsta de pensionare a danezilor la 74 de ani, până în 2070.
La ce vârstă veți ieși la pensie? Cu toate acestea, în ciuda tuturor schimbărilor din ultimele decenii, piețele muncii, sistemele educaționale, politicile și tendințele de pensionare, vârsta de muncă – așa cum este definită de țările bogate ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) – rămâne între 15 și 64 de ani.
Informația momentului pentru toți cei care ies la pensie
Stabilirea vârstei ieșirii la pensie îi ajută pe oameni să-și planifice pensionarea, iar guvernele să facă planuri de cheltuieli.
Un număr mare de persoane din afara acestui interval de vârstă continuă să contribuie la economie atât formal, cât și informal. Chiar și cu vârstele actuale de pensionare, în țările OCDE, aproape 23% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 65 și 69 de ani încă mai lucrează, scrie Phys.org.
Acest lucru evidențiază de ce concentrarea exclusiv pe vârsta cronologică atunci când vorbim despre viața profesională este o problemă.
Conceptul de „vârstă de muncă”, așa cum îl știm astăzi, va deveni tot mai irelevant
Pe măsură ce vârsta de pensionare crește, conceptul de „vârstă de muncă”, așa cum îl cunoaștem astăzi, va deveni din ce în ce mai irelevant. Societățile au nevoie de o abordare mai inovatoare și mai dinamică.
O alternativă folosită în unele țări este ideea unei vârste funcționale, o măsură a anumitor capacități fizice și mentale. Dar acest concept se aplică doar la câteva locuri de muncă – piloți, pompieri și poliție – unde abilități specifice precum văzul, starea fizică, vârsta creierului și luarea deciziilor – sunt cruciale.
A face din vârsta funcțională o măsură principală nu este calea de urmat, dar arată că o gândire alternativă este posibilă.
Ce arată cercetările privind vârsta cognitivă a oamenilor
Cercetările arată că alte valori, cum ar fi vârsta cognitivă a oamenilor, vârsta biologică, vârsta funcțională și vârsta socială (percepția de sine a vârstei și normele sociale de comportament adecvat vârstei) influențează abilitățile lor de a munci, de a câștiga și de a plăti. Și nu se potrivesc întotdeauna cu vârsta cronologică a unei persoane.
În plus, este posibil ca persoanele în vârstă de muncă să nu poată câștiga din mai multe motive, inclusiv dizabilități și responsabilități de îngrijire. Diferite grupuri, de exemplu migranții, au motivații, interese și oportunități distincte pentru participarea la muncă salariată.
Stabilirea majorității parametrilor societăți și economici numai în funcție de vârstă vine cu costuri sociale și economice explicite și, uneori, exacerbează atitudinile vârstnicilor în societăți și locurile de muncă.
Persoanele în vârstă pot fi percepute ca fragile și mai puțin productive
De exemplu, persoanele în vârstă pot fi adesea percepute ca fragile și mai puțin productive, în timp ce primesc mai mulți bani (de exemplu, pensii și beneficii).
La locul de muncă, persoanele vârstnice sunt mai susceptibile la concedieri și se confruntă cu prejudecăți în materie de recrutare. De asemenea, angajatorii presupun adesea că sunt greu de instruit.
Altfel spus, sistemele economice și sociale actuale întăresc ideea că vârsta cronologică este cea mai bună măsură a utilității persoanelor în vârstă în societate și pentru economie.
Natura arbitrară a sistemului include și vârstnici. Este puțin probabil ca această prejudecată să se schimbe până când nu va fi contestată percepția asupra persoanelor în vârstă, ca poveri economice și sociale.
Este timpul pentru o schimbare?
Noțiunea de vârstă de muncă a apărut probabil în secolul al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, perioadă marcată de revoluția industrială și de dezvoltarea economiei moderne a muncii.
Pe măsură ce societățile au trecut de la economiile agrare la cele industriale, înțelegerea structurii forței de muncă a devenit crucială pentru o planificare economică eficientă.
Această categorie de vârstă servește ca reper pentru proiectarea politicilor de ocupare a forței de muncă, a sistemelor de bunăstare, a serviciilor de sănătate și proiecțiilor și analizei economice. Organizațiile mondiale importante, cum ar fi Banca Mondială, FMI și Organizația Internațională a Muncii (OIM), folosesc această clasificare, permițând coerența colectării și raportării datelor între țări și în timp.
O populație dezechilibrată, cu prea mulți bătrâni sau prea mulți tineri în afara acestei categorii de vârstă definite, poate pune presiune pe bogăția și resursele naționale, deoarece mai puțini oameni sunt disponibili pentru a lucra și a plăti pentru gestionarea serviciilor publice.
Un sistem posibil poate fi raportul de dependență activă (ADR), în care este utilizat raportul economic inactiv și economic activ. Dar nici aceasta nu este considerată o măsură bună, deoarece mai mulți factori socio-culturali influențează independența economică a oamenilor.
Utilizarea vârstei ca identitate socială și economică nu este consecventă. În era identităților fluide, este timpul să reevaluăm relațiile dintre vârstă, societate și economie. Societățile au nevoie de o abordare dinamică, fluidă în funcție de vârstă.