Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a vorbit din nou despre situația urșilor din România. Oficialul este de părere că trebuie ca oamenii să înțeleagă de ce nu este bine ca aceste animale să fie hrănite. De asemenea, el dorește majorarea amenzii pentru cei care nu respectă regulile în acest sens.
Amenzi mai mari pentru cei care hrănesc urșii
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat recent măsuri mai stricte pentru prevenirea hrănirii urșilor de către turiști pe marginea drumurilor. Într-o declarație, Fechet a subliniat că amenzile actuale nu sunt suficient de descurajante și a propus o mărire a cuantumului acestora.
În prezent, amenzile pentru hrănirea urșilor sunt de obicei de 1.500 de lei, dar pot fi reduse la 200 de lei dacă sunt plătite în termen de 48 de ore.
Fechet consideră că această sumă este prea mică pentru a avea un impact real asupra comportamentului turiștilor și a declarat că intenționează să ia în calcul modificarea legislației pentru a putea aplica sancțiuni mai mari.
”Am constatat că au fost aplicate un număr însemnat de amenzi, până acum trei săptămâni. Colegii de la Garda Forestieră şi de la Jandarmerie sunt pe Transfăgărăşan şi în alte locuri şi încearcă să explice că hrănirea urşilor nu face altceva decât să îi condamne la moarte”, a completat Fechet.
Ce măsuri propune Mircea Fechet?
Pentru a combate această problemă, ministrul Mediului a dispus trei măsuri specifice.
În primul rând, vor fi instalate panouri de avertizare pe Transfăgărășan, care vor informa turiștii că hrănirea urșilor este interzisă și se sancționează cu amendă.
Aceste panouri au fost deja trimise către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și urmează să fie montate în curând.
În al doilea rând, Fechet a dispus instalarea de camere de supraveghere video în zonele problematice, pentru a putea identifica și sancționa turiștii care nu respectă legea.
Această măsură va permite autorităților să intervină mai prompt și eficient.
În al treilea rând, ministrul a cerut ca, în fiecare săptămână, să fie raportat numărul de amenzi aplicate, pentru a evalua eficiența măsurilor și a ajusta strategia, dacă este necesar.
”În ceea ce priveşte urşii de pe Transfăgărăşan, am dispus colegilor mei trei chestiuni: instalarea de panouri de avertizare, pentru ca fiecare turist, cetăţean participant la trafic să ştie că hrănirea urşilor este interzisă şi se sancţionează cu amendă. Acele panouri au fost deja trimise către CNAIR şi vor fi instalate în curând. În al doilea rând, am dispus instalarea unor camera de supraveghere video, în acea situaţie în care turiştii nu respect legea, pentru a-i putea sancţiona contravenţional ori de câte ori aceştia se opresc să hrănească urşii”, a spus ministrul Mediului.
Hrănirea urșilor de către turiști, detrimentală animalelor
Fechet a subliniat importanța acestor măsuri, menționând că hrănirea urșilor nu doar că le afectează comportamentul și sănătatea, dar poate duce și la moartea lor.
„Hrănirea urșilor este extrem de dăunătoare pentru aceștia și, în cele din urmă, îi condamnă la moarte”, a declarat ministrul.
Mircea Fechet subliniază că este esențial să se adopte măsuri mai severe pentru a proteja urșii și a preveni comportamentele dăunătoare ale turiștilor.