Este lovitura momentului în Parlament. Mai exact, deputații au luat în discuție un proiectul de lege care are ca obiect de reglementare completarea art.164 din Codul muncii cu un nou alineat.
Lovitură fără precedent în Parlament. Deputații nu au putut vota un proiectul de lege care presupunea creșterea salariilor românilor. Actul normativ nu a întrunit, în plenul Camerei Deputaţilor, numărul necesar de voturi unei legi organice pentru a fi adoptat. Mai exact, s-au înregistrat 116 de voturi pentru, iar pentru o lege organică erau necesare 163 de voturi.
Proiectul de lege avea ca obiect de reglementare creşterea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, începând cu data de 1 ianuarie 2021, astfel încât, până la data de 31 decembrie 2024, acesta să reprezinte 60% din salariul mediu brut pe economie.
Potrivit unui amendament, „Raportul dintre salariul de bază minim brut pe ţară şi salariul mediu brut pe economie va creşte în tranşe anuale egale, începând cu data de 1 ianuarie 2021, urmând ca la data de 31 decembrie 2024 salariul de bază minim brut pe ţară să reprezinte 60% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat”, potrivit Agerpres.
Modificarea poartă semnătura șefului Comisiei pentru muncă şi protecţie socială, deputatul PSD Adrian Solomon. El a susținut, în plen, că „în dezbaterile din cadrul Parlamentului European şi de la nivelul parlamentelor naţionale, în urma propunerilor trimise de Comisia Europeană, care doreşte ca anul viitor să instaureze un salariu minim european, s-a făcut vorbire că acest salariu minim la nivelul statelor membre să fie 60% din salariul mediu din ţara respectivă, pentru că nu poate fi uniformizat cuantumul în toate ţările membre”.
La rândul său, deputatul USR Cristian Seidler,. a apreciat că propunerea de directivă europeană „este un pretext pentru acest proiect populist al PSD”.
„Pretextul pentru adoptarea acestei măsuri – s-a găsit o propunere de directivă a UE care ar fi prevăzut, zice-se, ca salariul minim pe economie ar trebui sa ajungă la 60% din salariul mediu pe economie. În realitate, asta e o minciună, pentru că acel proiect de directivă nu spune acest lucru, aşadar avem de-a face cu o măsură populistă din timpul campaniei electorale prin care PSD vrea să arate că va mări salariile românilor. Vor atinge prin această măsuri tocmai mici angajatori români, care cu greu îşi vor permite o creştere atât de abruptă a salariului minim pe economie, în timp ce multinaţionalele înfierate de PSD vor putea face faţă acestui lucru. Aşadar, una spunem, alta facem, nu e nimic nou în acţiunea PSD, dar fiind că domnul Marcel Ciolacu se află printre iniţiatorii legii care a introdus pensii speciale pentru parlamentari”, a afirmat Cristian Seidler.
Proiectul de lege a fost adoptat în luna mai de Senat.