Patronatele şi sindicatele şi reprezentanţii Guvernului se vor întâlni, săptămâna viitoare, în cadrul Consiliului Naţional Tripartit. Reuiunea este stabilită pentru a discuta propunerile părţilor cu privire la majorarea salariului minim pe economie pentru anul 2022. Anunțul a fost făcut marţi, de ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, pe Facebook.
‘Salariul minim trebuie să crească, iar astăzi am avut o primă discuție cu sindicatele și cu patronatele, pentru a asculta punctele lor de vedere.
Majorarea salariului minim trebuie făcută în mod predictibil, bazată pe date economice, pentru a putea fi susținută de economie.
Preocuparea mea este ca în România nivelul de salarizare să fie decent, costul forței de muncă să înceapă să se apropie de media Uniunii Europene, dar în același timp trebuie să fim atenți ca orice majorare pe care o facem să fie susținută de economie pentru a evita blocajele ulterioare.
Am agreat cu partenerii sociali ca săptămâna viitoare să ne întâlnim în Consiliul Național Tripartit, astfel încât confederațiile sindicale și cele patronale să își prezinte și față în față propunerile pe care le au cu privire la majorarea salariului minim.
Când se va știi cu cât se va majora salariul minim pe economie
După ce vom avea aceste discuții, vom analiza toate variantele propuse, iar Guvernul va contura o soluție pe care o vom supune dezbaterii publice”, a notat Raluca Turcan.
Aceasta nu e singura veste bună pentru români. Aflat la Botoșani în urmă cu câteva zile, prim ministrul Florin Cîțu, a declarat că pensiile și alocațiile pentru copii vor crește de la începutul anului viitor, subliniind că procentul acestora nu a fost încă stabilit.
Florin Cîțu a mai spus că își dorește ca pensiile și alocațiile să crească în fiecare început de an, în funcție de creşterile economice şi de inflaţia pe care România le înregistrează.
„Alocaţiile vor creşte la începutul anului 2022. La fel şi punctul de pensii. Toate vor creşte la începutul anului 2022 şi vor creşte, de acum încolo, la începutul anului. Preferinţa mea este de a avea o formulă clară şi transparentă ca în fiecare an să crească cu un anumit procent, care să ţină cont de creşterea economică, de inflaţie şi aşa mai departe.”, spune premierul.
Sursă foto: Dreamstime