Concret, Agenția Europeană de Mediu a făcut un top al țărilor europene în care oamenii mor din cauza mediului înconjurător, mai exact din cauza poluării. În acest top, România se află pe locul trei imediat după Albania și Bosnia și Herțegovina. Raportul arată că în România, un deces din cinci este legat de poluare.

Raportul publicat de către sursa anterior menționată arată o diferență foarte mare între estul și vestul Europei. În plus, în raport sunt menționate ce boli netransmisibile pot fi corelate cu factorii de poluare ai mediului.

Lista bolilor în funcție de factorii de risc

Poluarea aerului poate provoca boli cardio-vasculare, cancer, boli pulmonare, astm și anomalii congenitale.

Zgomotul poate provoca boli neuro-psihiatrice, pierdere auzului și boli cardio-vasculare.

Chimicalele pot provoca boli neuro-psihiatrice, cancer, boli cardio-vasculare, boli de rinichi, boli de piele și anomalii congenitale.

Schimbările climatice pot provoca boli neuro-psihiatrice și boli cardio-vasculare.

Flăcările în interior (de la sobe sau centrale termice) pot provoca cataractă, cancer, boli cardio-vasculare, boli pulmonare și astm.

Radiațiile pot provoca cataractă, cancer și anomalii congenitale.

Lipsa spațiilor verzi

Raportul arată că în aproximativ 10% dintre orașe, inclusiv orașele din România și Italia, peste 20% dintre oameni nu aveau spații verzi în apropierea locuinței, în timp ce într-un un sfert dintre orașele examinate, inclusiv Glasgow, Madrid, Praga, Stockholm, Torino și Viena, 98% din populațiile urbane aveau zone verzi la câțiva pași.

Expunerea la zgomot este des întâlnită în zonele unde oamenii nu se confruntă cu sărăcia. Așadar, expunerea la zgomot  variază în funcție de factorii locali.

În Croația, Grecia, Polonia și România, persoanele cu risc de sărăcie erau mai puțin susceptibile de a fi supuse zgomotului din partea vecinilor sau a zgomotului stradal decât populația generală, pentru că o pondere ridicată a acestor persoane locuiesc în zonele rurale.

În schimb, în ​​țările în care sărăcia este mai concentrată în orașe, precum Belgia, Germania și Franța, cei cu risc de sărăcie raportează niveluri mai ridicate de zgomot din stradă sau de la vecini.

Raportul mai arată că etnia romă din România este mult mai expucă rescurilor de mediu din cauză că 68% dintre membrii acesteia nu au acces la apă curentă, notează biziday.ro.