Un studiu realizat de Agenția Europeană a Mediului arată date îngrijorătoare legate de gradul de poluare în România din perspectiva deceselor premature cauzate de acest fenomen.
România, printre cele mai poluate țări din Europa
Conform unui studiu realizat în 2023 de către Agenția Europeană a Mediului, România se clasează pe locul opt în Europa în ceea ce privește decesele premature cauzate de poluare. Potrivit Institutului Național de Statistică, anual, aproximativ 30.000 de oameni își pierd viața în țara noastră din cauza acestui fenomen nociv.
În urma monitorizării a 375 de orașe europene, documentul evidențiază că Iașiul se confruntă cu cea mai mare poluare atmosferică din România, ocupând poziția 340 în clasament. Concentrații alarmante de particule fine (PM2.5) au fost înregistrate în ultimii doi ani, depășind chiar nivelurile din Paris și Madrid, deși aceste orașe sunt de 20 de ori mai mari.
Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, a subliniat că aglomerația rutieră și alți factori precum centralele de apartament contribuie la deteriorarea calității aerului. El a menționat și inițiativele locale menite să combată această problemă, precum Programul Rabla Local și investițiile în transportul electric în comun.
„Atât traficul, cât şi mulţi alţi factori, precum centralele de apartament, contribuie la creşterea gradului de poluare din municipiul Iaşi. Prin Programul Rabla Local am încurajat ieşenii să renunţe la autoturismele vechi şi poluante, dar nu este suficient. Investim în transportul electric în comun şi suntem campioni la nivel naţional când vine vorba despre investiţii în spaţii verzi.
Iaşiul este un punct de atracţie pentru cei care locuiesc în afara oraşului, iar aceşti oameni muncesc în Iaşi şi vin cu autoturismele. Astfel, se ajunge la ambuteiaje”, a precizat Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi, potrivit Adevărul.
Iarna, cel mai poluat anotimp
La nivel global, iarna este cel mai poluat anotimp, iar în România, în noiembrie, se înregistrează cel mai mare grad de poluare. Totodată, în ţara noastră, cel mai ridicat nivel de poluare cu particule în suspensie (PM2,5) se consemnează în intervalul 18:00 – 00:00.
În ceea ce priveşte nivelul de compuşi organici volatili (COV) din spaţiile interioare, Austria, România, Germania, Elveţia, Polonia, Turcia, India, Italia, China şi Irlanda se situează între primele zece ţări europene.
Particulele PM2.5 au până la 2,5 microni în diametru, în comparaţie cu un fir de păr uman care are, în medie, un diametru de aproximativ 70 de microni. Aceste particule nu sunt vizibile cu ochiul liber, pot fi inhalate şi fac obiectul unui domeniu în care activităţile de cercetare ştiinţifică şi de sănătate sunt în creştere.
Printre sursele acestor particule se află: lemne care ard sau gătitul şi încălzirea pe gaz; polenul, blana animalelor de companie şi praful.
Compuşii organici volatili (VOC) sunt poluanţi gazoşi, inclusiv benzen şi formaldehidă, care pot rezulta ca urmare a unor activităţi, precum curăţenia sau gătitul, dar şi din folosirea unor produse ca deodorante, spray-uri de corp, lumânări şi piese de mobilier.