Situație tensionată în Marea Neagră! NATO a aprobat un plan de apărare împotriva Rusiei

Astfel, a fost reafirmat obiectivul central de contracarare a amenințărilor Moscovei, chiar dacă atenția se îndreaptă din ce în ce mai mult asupra Chinei, conform informațiilor transmise de reuters.com

Strategia confidențială a Alianţei Nord-Atlantice se concentrează pe contracararea potenţialelor atacuri simultane ale Rusiei în zona Mării Negre şi în zona Mării Baltice. În acest context, sunt prevăzute modalităţi de blocare a atacurilor cu arme nucleare, cibernetice sau spațiale.

Ce spune secretarul general al NATO?

„Continuăm să consolidăm Alianţa Nord-Atlantică cu planuri mai bune şi mai moderne”, a transmis Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, după reuniunea miniştrilor Apărării din ţările membre.

De asemenea, în timpul reuniunii a fost aprobat şi un fond de un miliard de dolari pentru finanţarea dezvoltării de noi tehnologii digitale. Oficialii din cadrul NATO nu cred că există riscul iminent al unui atac al Rusiei, iar Administraţia de la Moscova a negat că ar avea intenţii ostile, acuzând Alianţa Nord-Atlantică de activităţi care destabilizează Europa.

Potrivit diplomaţilor, noul plan, axat pe „Conceptul de disuasiune şi apărare în spaţiul euro-atlantic”, este necesar în condiţiile în care Rusia dezvoltă armament avansat şi mobilizează trupe în apropierea frontierelor NATO.

„Acestea sunt modalităţile pentru descurajare. Iar planul este adaptat actualului comportament al Rusiei, dat fiind că observăm încălcări comise în spaţiul aerian, deasupra Mării Baltice, şi din ce în ce mai multe incursiuni în zona Mării Negre”, a declarat Annegret Kramp-Karrenbauer, ministrul german al Apărării, citată de postul de radio Deutschlandfunk.

În baza planului aprobat joi, Alianţa Nord-Atlantică va adopta măsuri punctuale de apărare în cursul anului 2022.

Ruptura NATO-Rusia, următorul nivel al escaladării marca Putin

Potrivit lui Konstantin Eggert, înghețarea oficială a relațiilor cu Alianța va oferi Kremlinului oportunitatea de a crește tensiunile pe flancul de est al NATO, mai ales în Ucraina.

Înghețarea relațiilor cu Alianța va oferi Kremlinului șansa de a crește tensiunile pe flancul din zona estică al NATO, în special în Ucraina, se arată într-o opinie pentru Deutsche Welle.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe a ținut să menționeze că în situația în care, „apar afaceri urgente”, NATO va trebui să ia legătura cu ambasada Moscovei de la Bruxelles, aceasta fiind cea care se ocupă în mare parte de relațiile bilaterale dintre cele două țări, Belgia și Rusia.

Cu alte cuvinte, dacî între NATO și Rusia nu ar exista conflicte, ar exista o sumă de afaceri urgente despre care ar trebui discutat

Deși acordul de înființare pentru Consiliul NATO-Rusia nu a fost încă abrogat oficial, relațiile dintre Alianța și Moscova sunt înghețate

Această ruptură este văzută de către Vladimir Putin, Președintele Rusiei ca fiind un pas normal. Pentru preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, această ruptură este un pas logic.