Drona căzută în România a provocat o discuție între șefii apărării din România și Ucraina. Armata română își suplimentează capacitățile la frontieră!
Acest anunț a fost făcut de șeful român al Apărării.
Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a discutat vineri, 8 septembrie, cu comandantul Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Valerii Zaluzhnyi. Convorbirea telefonică a vizat situația generată de intensificarea atacurilor Federației Ruse asupra infrastructurii porturilor dunărene ale Ucrainei.
Drona căzută în România, discuții cu șeful apărării Ucrainei
Cei doi oficiali militari au discutat despre incidentul privind drona căzută pe teritoriul României.
„Generalul Daniel Petrescu a transmis că România condamnă cu fermitate războiul de agresiune dus de Federația Rusă împotriva Ucrainei, precum și atacurile nejustificate și ilegale desfășurate împotriva infrastructurii ucrainene și populației civile. Totodată, a reiterat sprijinul multidimensional pe care România îl va acorda Ucrainei, atât timp cât va fi nevoie”, potrivit MApN.
Șeful Apărării i-a oferit o serie de informații omologului ucrainean. Oficialul romăn a spus că a dispus suplimentarea măsurilor pentru întărirea capacităților de monitorizare și de securizare a spațiului aerian la frontierele României.
Declarațiile date de Angel Tîlvăr despre incident
Despre drona căzută în România s-a vorbit mult în aceste zile. Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a anunţat miercuri că primele indicii că au fost găsite resturi care pot fi asociate cu echipamente de tip dronă, în judeţul Tulcea, au fost găsite abia marţi.
S-a întâmplat în jurul orei 18.00. Potrivit acestuia, informaţiile furnizate marţi preşedintelui Klaus Iohannis despre drona căzută erau corecte la momentul respectiv. A fost vorbaq atunci despre faptul că nu ar fi fost niciun indiciu.
Ministerul Apărării din România a confirmat miercuri că bucăți din drona rusească au fost descoperite pe teritoriul românesc. Drona era folosită la atacurile împotriva portului Izmail, aflat la 250-300 de metri peste brațul Chilia.
NATO nu are niciun indiciu că fragmentele de dronă găsite pe teritoriul României au fost cauzate de un atac intenționat lansat de Moscova împotriva țării noastre. Acest lucru a fost susținut de șeful alianței, Jens Stoltenberg.
Informațiile date de MApN despre drona din România
MApN a susținut joi că ultima serie de atacuri ale Rusiei cu drone kamikaze asupra porturilor ucrainene de la Dunăre a fost monitorizată „în timp real”.
„Din informațiile obținute prin sistemele electronice de supraveghere și prin celelalte mijloace de monitorizare nu au rezultat amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau a apelor teritoriale ale României”, a spus atunci MApN.