Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, va accepta trupele ruse pe teritoriul țării, doar dacă va exista un risc grav la adresa securităţii naţionale, scrie EFE, citată de Agerpres.
”Dacă este necesar să amplasăm toate forţele armate (ruse) pentru a garanta securitatea (…) Belarusului şi a Rusiei, le vom amplasa imediat” a indicat Lukaşenko, potrivit agenţiei BelTA.
Totodată, liderul din Belarus a subliniat faptul că ”în prezent nu există nicio necesitate de acest fel”, în contextul în care țara pe care o conduce dispune de forţe armate ”suficient de puternice, unite şi compacte” pentru a se apăra singur.
În ciuda declarațiilor făcute cu privire la sprijinul rusesc militar, Lukașenko a negat că ar fi discutat cu omologul său rus Vladimir Putin despre amplasarea unor baze militare ruse în Belarus, aceasta ”în primul rând pentru că, datorită armelor moderne, nu este nevoie de aşa ceva”.
Șase linii de atac ale Occidentului
În discursul său, liderul din Belarus a enunţat într-un discurs ceea ce consideră a fi şase linii de atac ale Occidentului împotriva ţării sale, după alegerile prezidenţiale contestate de anul trecut şi reprimarea manifestaţiilor opoziţiei care au urmat.
Astfel, potrivit acestuia, amenințările militare ar fi următoarele: ”ridicarea de către NATO a unei infrastructuri militare ofensive de-a lungul frontierei belaruse”, presiunea politică externă, încercările de ”distrugere” a economiei belaruse prin sancţiuni, eforturile de slăbire din interior, atacurile informaţionale şi folosirea aşa-numitei ”soft-power”, în aceasta din urmă el incluzând activităţile ONG-urilor finanţate din exterior, creşterea numărului acestor ONG-uri în Belarus fiind potrivit lui Lukaşenko un indiciu al pregătirii unei ”revoluţii colorate”.
În ceea ce privește întâlnirea recentă pe care liderul american Joe Biden a avut-o cu lidera din exil a opoziţiei belaruse, Svetlana Tihanovskaia, preşedintele din Belarus susține că aceasta este un semn că presiunea occidentală împotriva lui se va intensifica.
Presa din Belarus mai scrie că Lukaşenko a mai menţionat pe acest subiect că se aşteaptă la o ”presiune indirectă asupra aliaţilor şi partenerilor noştri estici”.