Veşti bune pentru locuitorii din Bucureşti! Se modernizează sistemul de alarmare a populației în cazul situațiilor de urgență.
Nicușor Dan anunţă alocarea a aproape 3 milioane de lei pentru modernizarea sistemului de alarmare din Capitală
Totul a fost făcut public chiar de către primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.
Într-o postare pe pagina sa de socializare, edilul a anunţat că au fost deja alocate fondurile necesare, respectiv 2,7 milioane de lei plus TVA.
Este vorba despre un sistem care nu a mai fost modernizat în mod semnificativ de peste 30 de ani, afirmă Nicușor Dan.
Doar jumătate din sirene sunt acum funcţionale, iar multe din ele pot fi operate doar manual.
„Am alocat fondurile necesare – 2,7 milioane de lei plus TVA – pentru a reabilita și moderniza sistemul de înștiințare/alarmare a populației Bucureștiului în caz de situații de urgență.
Precizez că acest sistem, compus din 300 de sirene și 6 centrale de alarmare amplasate în sectoarele Capitalei, n-a mai avut parte de investiții semnificative de mai bine de 30 de ani.
Doar 155 de sirene și două centrale sunt astăzi funcționale, iar mare parte dintre sirene pot fi operate doar manual”, a scrie primarul general al Capitalei pe Facebook.
Cum vor fi folosite fondurile? Nicuşor Dan: Vom avea un sistem care va putea fi acționat la nevoie apăsând un singur buton
Nicușor Dan a explicat şi ce se vor face cu banii alocaţi. Este vorba despre modernizarea tuturor celor 300 de sirene, achiziţionarea a 10 centrale de alarmare noi, precum și a mediilor de comunicație aferente.
„Obiectivul nostru e să modernizăm toate cele 300 de sirene, să cumpărăm 10 centrale de alarmare noi, precum și mediile de comunicație aferente (GSM, fibra optică, radio etc.).
Vom face astfel un sistem modern, integrat și centralizat, care va putea fi acționat la nevoie apăsând un singur buton”, a mai transmis primarul general.
Viceprimarul Capitalei spunea recent că se vizează extinderea sistemului de alarmare
În urmă cu mai bine de o lună, Horia Tomescu, viceprimarul Capitalei, declara pentru Agerpres că Direcţia de situaţii de urgenţă, statistici, strategii vizează extinderea sistemului de alarmare.
„În Direcţia de situaţii de urgenţă, statistici, strategii – e o direcţie pe care o conduc – avem un proiect de refacere a sistemelor de alarmare şi de extindere. Practic, sirenele de pe blocuri, aşa le cunoaşte lumea.
Acest sistem nu a mai fost extins postbelic, imediat anii ’50. Practic, el nu acoperă decât centrul oraşului în momentul de faţă şi multe dintre aceste sirene nu sunt acţionate la buton dintr-o zonă centralizată, ci preşedintele de bloc are responsabilitatea să dea la manivelă în cazul unei alarme aeriene sau de altă natură. Deci, trebuie modernizat acest sistem”, spunea Horia Tomescu la finalul lunii mai.