Pensionarii din România așteaptă cu interes schimbările care ar putea apărea după alegerea noului președinte, iar subiectul pensiilor rămâne unul central în dezbaterile electorale. Într-o discuție televizată, Crin Antonescu a fost întrebat despre măsurile pe care statul le va lua pentru ca vârstnicii să aibă un trai mai bun.
Deși acesta a subliniat că s-au făcut deja eforturi pentru majorarea pensiilor, a recunoscut că veniturile mici ale multor pensionari trebuie să rămână o prioritate. Astfel, problema pensiilor continuă să fie un punct important pe agenda publică.
Pensionarii, în centrul dezbaterilor electorale despre creșterea pensiilor
Pensionarii au fost subiectul unei întrebări directe adresate lui Crin Antonescu în cadrul dezbaterii organizate de Antena 3 CNN.

O pensionară l-a întrebat despre respectarea legii pensiilor și despre măsurile prin care statul intenționează să le îmbunătățească nivelul de trai. Aceasta a dorit să afle dacă, odată ajuns președinte, Antonescu va susține creșterea pensiilor astfel încât veniturile pensionarilor să fie mai apropiate de cele ale parlamentarilor.
„Dacă ajunge președinte, când respectă legea pensiilor și încearcă să facă eforturi statul român pentru ca și pensionarii să o ducă mai bine, ca parlamentarii?”, a întrebat ea.
Candidatul a declarat că statul român a depus eforturi semnificative pentru a îmbunătăți situația pensionarilor. Acesta a amintit că în anul precedent a fost aplicată una dintre cele mai importante majorări ale pensiilor din ultima perioadă.
„Statul român a făcut eforturi, a făcut eforturi semnificative. Anul trecut, nu mai departe, a existat poate cea mai semnificativă majorare de pensii din ultima perioadă. Există realități economice, guvernul actual le-a gestionat”, a spus el.
Cu toate acestea, Antonescu a recunoscut că există în continuare pensii foarte mici, subliniind că acestea trebuie să rămână o preocupare constantă a decidenților politici.
„Nu e mai puțin adevărat că în România sunt multe pensii mici și că ele trebuie să stea în atenția guvernanților, pentru că, așa cum știm și nu mai repet, pensionarii au muncit pentru țara asta, i-au crescut pe tinerii actuali cu șanse în România sau în alte țări, oameni care și-au făcut pe deplin datoria”, a mai explicat Antonescu la Antena 3.
Oficialul a explicat că actualul guvern a gestionat realitățile economice în acest context și că nu se poate spune că executivul a neglijat problema pensionarilor.
Totodată, el a afirmat că, spre deosebire de alți candidați, el respectă vârstnicii și consideră că aceștia nu ar trebui priviți ca niște asistați sociali.
„Nu cred, și am curajul să o spun, că vorbim despre guverne care au desconsiderat, uitat sau neglijat problema pensionarilor. Sunt probleme mai complicate, dar chestiunea trebuie să rămână prioritară, și pentru mine va fi mereu o preocupare.
Spre deosebire de alți candidați care disprețuiesc vârstele mai ridicate, eu am toată prețuirea, tot respectul și convingerea că acești oameni nu sunt asistați”, a încheiat el.
Cum ar combate Crin Antonescu corupția
Un alt subiect important abordat în cadrul dezbaterii a fost legat de măsurile concrete pe care le-ar lua candidatul pentru combaterea corupției.
Un student al SNSPA, Valentin Rădoi, l-a întrebat ce acțiuni va întreprinde pentru consolidarea statului de drept în România.
„Ce măsuri concrete privind combaterea corupției și consolidarea statului de drept o să efectuați în România?”, a întreba studentul.
Antonescu a explicat că statul de drept presupune, în primul rând, garantarea independenței justiției, o condiție esențială pentru combaterea corupției. Acesta a menționat că îmbunătățirea prestigiului justiției trebuie să fie o preocupare atât pentru politicieni, cât și pentru magistrați.
El a evidențiat că statul de drept nu se reduce la măsuri punctuale, ci reprezintă un ansamblu de instituții și practici care trebuie dezvoltate prin decizii legislative.
„Statul de drept, că asta e noțiunea largă care implică printre altele că se combate și corupția înseamnă, fundamental, independența justiției, avem toți de lucrat. Prestigiul justiției, chestiune la care avem toți de lucrat, în primul rând magistrații.
Dvs. ați spus măsuri concrete, statul de drept în sine e un ansamblu de instituții, atitudini, practici care vin în urma unor decizii legislative, nu în atribuțiile președintelui, de natură guvernamentală când vine vorba de adminsitrarea unor astfel de realități, cred că cel mai improtant în dreptul președintelui în această privință e atitudinea și comunicarea publică”, a răspuns Crin Antonescu.
În ceea ce privește atribuțiile președintelui, candidatul a subliniat că rolul acestuia este să promoveze o comunicare publică solidă, să garanteze independența justiției și să transmită un mesaj clar cetățenilor despre necesitatea combaterii corupției.
„Ce trebuie să facă președintele și la vedere și în dialogul permanent și nu neapărat mediatic este să consolideze, să garanteze și să convingă pe toți cetățenii României de independența justiției. Nu există stat de rept și combatere reală a corupției fără independența Justiției”, a spus el.
Potrivit acestuia, fără o justiție independentă, nu se poate vorbi despre un stat de drept autentic sau despre o luptă reală împotriva corupției.