Ce se va întâmpla cu reforma pensiilor de serviciu?
Joi, 16 februarie 2023, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a oferit noi detalii despre tranșa a doua din cadrul Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), referindu-se la problema reformei pensiilor de serviciu.
„În cererea de plată numărul 3 intră acest jalon 215, care se află acum în procedură de aprobare parlamentară, iar cererea de plată numărul 3 urmează cererii de plată numărul 2, adică… Aici, vedeți, termenul…, în regulament se spune că avem dreptul la două cereri de plată pe parcursul unui an calendaristic și noi am socotit de fiecare dată că la sfârșitul semestrului avem maturizate jaloanele și țintele din cuprinsul unei cereri de plată, ca să le putem trimite la Comisie.
Așadar, jalonul 215, fiind în procedură parlamentară de aprobare și de analiză în relația cu Comisia Europeană, noi nu facem decât la momentul la care depunem cererea de plată numărul 3 să-l avem maturizat și să fie…, să nu pună în pericol încasarea banilor europeni”, a declarat, vineri, Marcel Boloș în cadrul unui interviu acordat pentru Radio România Actualități.
„Responsabilitatea este a Ministerului Muncii, jalonul trebuie dus la îndeplinire prin intermediul Ministerului Muncii… trebuie dus la îndeplinire prin intermediul Ministerului Muncii și, desigur, aici sunt și pensiile de serviciu din diferite domenii ale apărării naționale, ordinii publice, siguranței naționale, care necesită colaborare din partea ministerelor de linie, încât România să își poată duce la bun sfârșit jalonul, fiindcă este în interesul României”, a adăugat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Nevalidarea jalonului privind reforma pensiilor de serviciu poate duce la suspendarea PNRR-ului
Marcel Boloș a atras atenția asupra faptului că „acest jalon este de tip redline” întrucât „el poate să genereze, în cazul care nu se validează de către Comisia Europeană, poate să genereze chiar suspendarea PNRR-ului.”
„Știți că tipurile de sancțiuni pe care le propune Comisia Europeană sunt cele de tip redline sau cele de tipul reducerii bugetului proporțional cu valoarea jalonului.
Dar am spus în nenumărate rânduri că noi, România, avem doi piloni pentru care sau pe care s-a bazat Planul Național de Redresare și Reziliență. Unul este cel legat de decarbonizare și al doilea este cel legat de reforma pensiilor.
Deci, este limpede că din acest punct de vedere va trebui să fim foarte atenți în ceea ce privește validarea jaloanelor care privesc reforma pensiilor și completarea cu toate informațiile și documentele necesare încât să nu punem în pericol Planul Național de Redresare și Reziliență al României”, a avertizat Marcel Boloș.
În cadrul acelui interviu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a fost întrebat care este termenul limită pentru adoptarea unei noi legi a pensiilor.
„Aici termenul-limită eu aș spune că trebuie să fie dat de gradul de maturitate al proiectului de lege, luând în calcul amendamentele care se propun în Parlament, dar și observațiile care vin de la Comisie.
Oricum, ar fi potrivit ca să avem în luna aprilie o formă a legii care să ducă spre ceea ce noi urmărim să validăm, acest jalon în relația cu Comisia Europeană”, a fost răspunsul dat de Marcel Boloș.