Săptămâna aceasta, Banca Mondială va trimite raportul în care va spune cu cât trebuie să fie tăiate pensiile speciale, iar premierul României, Nicolae Ciucă, va merge la Bruxelles pentu a negocia Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), inclusiv pe tema pensiilor speciale.
Pensiile speciale ar putea dispărea
În prezent, statul român plătește aproximativ 13 miliarde de pensii speciale, de care beneficiază magistrații, foștii parlamentari, Corpul Diplomatic, personalul aviatic și angajații din ministerul de Interne, ministerul Apărării Naționale, SRI și alte instituții.
Guvernul de la București se gândește să impozitate pensiile speciale. Această variantă ar fi însoțită de ridicarea pragului de impozitare a pensiilor mai mici de 3.000 de lei pentru a elimina inechitățile din sistemul de pensii.
Urmează o săptămână extrem de importantă pentru țara noastră. Banca Mondială va trimite raportul în care se precizează procentul cu care pensiile speciale vor fi reduse. Eliminarea lor, însă, este dificil de realizat din cauza Curții Constituționale, care a decis că pensiile speciale ale magistraților nu pot fi eliminate. Pensiile magistraților sunt plătite de Casa Națională de Pensii Publice, iar cea mai mare pensie specială înregistrată, în prezent, a fost de peste 21 de mii de lei.
Vă amintim că, luna trecută, noul președinte al Curții Constituționale, Marian Enache, a spus că statul român are obligația de a judeca pensiile speciale în raport cu realitățile socio-economice din România. El a afirmat, atunci, că pensiile speciale se pot adapta acestor cerințe ale societății, însă nu și pensiile speciale acordate magistraților.
Nicolae Ciucă nu vrea să renunțe la pensiile speciale pentru militari
Există o decizie politică legată și de pensiile militarilor. Premierul României, Nicolae Ciucă, și miniștrii de resort Ministerul de la Interne și Ministerul Apărării Naționale au anunțat deja că nu vor să renunțe la pensiile speciale pe care le primesc militarii și cei din MAI. Ei sunt de părere că aceste pensii ar trebui păstrate pentru că sunt pensii ocupaționale.
Nicolae Ciucă va merge, săptămâna viitoare, la Bruxelles, unde va discuta cu oficialii europeni despre PNRR și despre pensiilor speciale. Premierul României a anunțat, recent, că va încerca să negocieze PNRR astfel încât pensii ocupaționale să fie păstrate.
În prezent, se fac calcule pentu a vedea dacă vor fi impozitate o parte din pensiile speciale. Guvernul de la București are în vedere o variantă de introducere a unor facilități pentru pensiile mai mici de 3.000 de lei. Ele ar putea fi scutite de impozit pe venit, iar banii ar fi luați din economia făcută de stat prin tăierea pensiilor speciale. Momentan, în țara noastră, sunt scutite de impozitul pe venit doar pensiile sub 2.000 de lei.