Pe lângă creșterea punctului de pensie, legea prevede și o recalculare a pensiilor. Astfel, apare un element nou, și anume, punctul de referință.

În funcție de acesta se vor reclacula toate pensiile. Potrivit legii, punctul de referință reprezintă raportul dintre punctul de pensie și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară. Acesta este 25 de lei. În 2021, punctul de referință va ajunge la 75 de lei, scrie în lege.

Concret, pensia va fi egală cu produsul dintre numărul de puncte și valoarea acestuia. Punctul de referință va crește anual.

Pe lângă aceste  creșteri, vor fi recalculate și pensiile anticipate. Acest tip de pensie se transformă în pensie pentru limită de vârstă. De asemenea, și pensia anticipată parțială va deveni pensie pentru limită de vârstă.

„La data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile stabilite pe baza legislației anterioare devin pensii în înțelesul prezentei legi și se recalculează prin înmulțirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referință (…), cu excepția pensiilor stabilite în fostul sistem de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001 care se recalculează conform art.167 (adică șase luni mai târziu – n.red.)”, scrie în noua lege.

În cazul în care pensia va fi mai mică după recalculare, se va păstra varianta inițială (cea mai avantajoasă variantă).