Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului vine cu vești bune pentru românii care nu au apucat încă să meargă în vacanță. Astfel, potrivit surse citate, valabilitatea voucherelor de vacanță emise în perioada ianuarie 2019 – decembrie 2020 a fost prelungită până la data de 30 iunie 2022.

Amintim faptul că la finele anului trecut Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă privind acordarea voucherelor de vacanță pentru bugetari, în cuantum de 1.450 lei, până la data de 31 decembrie 2026.

La acel moment, Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, preciza că ţinta reglementării a fost atât asigurarea refacerii capacității de muncă şi creșterea productivității beneficiarilor, cât şi stimularea dezvoltării turismului intern şi trebuie să fie corelată cu asigurarea unui mediu concurențial sănătos.

Referitor la actul normativ, potrivt acestuia, este exclusă posibilitatea acceptării acestor vouchere de vacanța pe anul 2022 de acei operatori economici care înregistrează obligații fiscale restante la bugetul general consolidat, de natura celor administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

Mai exact, toate unitățile afiliate sunt obligate să transmită facturile emise titularilor în sistemul naţional RO e-Factura până la data de 1 aprilie 2022.

În același timp, pentru că o parte dintre vacanțele achiziționate de români în perioada pandemică, prin această metodă de plată, nu au putut fi derulate corespunzător s-a decis prelungirea valabilității voucherelor de vacanță emise în ianuarie 2019 – decembrie 2020, indiferent de suport, până la data de 30 iunie 2022.

Cine poate beneficia de vouchere de vacanță

Ministrul Turismului susține că o astfel de măsură va încuraja turismul intern și în extrasezon.

„Măsura va încuraja practicarea turismului intern în extrasezon. În perioada 2022 – 2026, voucherele de vacanță urmează să fie emise doar pe suport electronic”, a mai spus ministrul Antreprenoriatului lu Turismului.

În ceea ce îi privește pe beneficiari, în această categorie de încadrează toți salariații încadrați în baza unui contract individual de muncă. Aceștia pot beneficia de vouchere de vacanță, dacă au negociat cu angajatorul acest drept, suma maximă fiind chiar mult mai mare.

Referitor la plafonul maxim prevăzut de lege, acesta este chiar de aproape 10 ori mai mare în comparație cu cel prevăzut pentru bugetari, adică 6 salarii minime brute. De cealaltă parte, în cazul salariaților non-bugetari sau „semi-bugetari” și aceștia pot beneficia de vouchere de vacanță în funcție de rezultatul negocierilor colective și/sau individuale.

De menționat este faptul că, în acest caz, acordarea tichetelor de vacanță este stabilită  prin contracte colective de muncă ori prin regulamentul intern regulile și modul de acordare, având în vedere posibilitățile financiare proprii ale angajatorilor.