Se modifică vârsta de pensionare. Când ar putea judecătorii, procurorii, dar și personalul de specialitate juridică să beneficieze de pensia de serviciu

Se modifică vârsta de pensionare. Draftul proiectului de lege prevedea că judecătorii, procurorii, precum și personalul de specialitate juridică se pot pensiona și pot beneficia de pensia de serviciu dacă îndeplinesc condiția de vechime de minimum 25 de ani realizată exclusiv în aceste funcții, precum și condiția de vârstă de cel puțin 48 de ani.

De asemenea, atingerea vârstei de 65 de ani urma să se realizeze prin creșterea graduală a vârstei standard de pensionare, notează luju.ro.

Proiectul de lege, anunțat de candidatul susținut de alianța PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, urmează să fie supus procedurii de adoptare în regim de urgență în Parlament.

Draftul proiectului de „Lege pentru modificarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu” cuprinde următoarele prevederi:

„Lege pentru modificarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu

Art. I – Legea nr. 282/2023 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal publicată în Monitorul Oficial nr. 950 din 20 octombrie 2023 se modifică după cum urmează:

1. Titlul se modifică și va avea următorul cuprins:

Legea nr. 282/2023 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu

2. ART. IV se modifică și va avea următorul cuprins:

‘Începând cu data de 1 ianuarie 2026, prin derogare de la prevederile art. 211 alin. (1) din Legea nr. 303/2022, cu modificările și completările aduse prin prezenta lege, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituțională, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la Curtea Constituțională, precum și personalul de specialitate juridica prevăzut la art. 221 alin. (1) din aceeași lege se pot pensiona și pot beneficia de pensia de serviciu daca îndeplinesc condiția de vechime de minimum 25 de ani realizata numai în aceste funcții, precum și condiția de vârstă de cel puțin 48 de ani. Această vârstă de pensionare crește conform Anexei nr. 3 din Legea nr. 303/2022, cu modificările și completările aduse prin prezenta lege. La calculul acestei vechimi se aplică în mod corespunzător dispozițiile art. II.'”

Modificările aduse legii privind statutul judecătorilor și procurorilor

De asemenea, Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1102 din 16 noiembrie 2022, se modifică și se completează, după cum urmează:

La articolul 211, după alineatul (1), va fi introdus un nou alineat, alin. (11), care prevede că „atingerea vârstei de 65 ani se realizează prin creșterea vârstei standard de pensionare conform eșalonării prevăzute în anexa nr. 3”.

Totodată, alineatele (1) și (4) ale articolului 211 vor fi modificate și vor avea următorul cuprins:

„(1) Judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituțională, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la Curtea Constituțională, precum și personalul de specialitate juridica prevăzut la art. 221 alin. (1), cu o vechime de cel puțin 25 de ani realizata numai în aceste funcții, se pot pensiona la împlinirea vârstei standard de pensionare de 65 de ani și pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 65% din baza de calcul reprezentata de media indemnizațiilor de încadrare brute lunare și a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionarii. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut în ultima luna de activitate înainte de data pensionarii”.

„(4) Persoanele care au o vechime de cel puțin 25 de ani numai în funcțiile enumerate la alin. (1) se pot pensiona la împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzute de sistemul public de pensii și pot beneficia de pensie de serviciu, chiar daca la data pensionarii au o alta ocupație. În acest caz, pensia de serviciu este egala cu 65% din baza de calcul reprezentata de media indemnizațiilor de încadrare brute lunare și a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data eliberării din funcție, raportate la un judecător sau procuror în activitate, în condiții identice de funcție, vechime și grad profesional. De aceasta pensie de serviciu pot beneficia numai persoanele care au fost eliberate din funcție din motive neimputabile acestora. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net aferent venitului brut din ultima luna de activitate înainte de data eliberării din funcție, raportate la un judecător sau procuror în activitate, în condiții identice de funcție, vechime și grad profesional. Prevederile alin. (3) se aplică în mod corespunzător și persoanelor prevăzute de prezentul alineat”.

După Anexa nr. 2, se introduce o nouă anexă, Anexa nr. 3, care are următorul cuprins:

anexa nr. 3
SURSA FOTO: luju.ro

Art. III – Legea nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea, precum și al personalului care funcționează în cadrul Institutului Național de Expertize Criminalistice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.197 din 14 decembrie 2004, cu modificările și completările ulterioare, urmează să fie modificată și completată, după cum urmează:

„1. La articolul 68/5, alineatul (1) se modifică și vă avea următorul cuprins:

‘ART. 68/5 – (1) Personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea prevăzut la art. 3 alin. (2), personalul de specialitate criminalistica și personalul care ocupa funcții auxiliare de specialitate criminalistica prevăzut la art. 3/1, precum și tehnicienii criminaliști din cadrul parchetelor, cu o vechime de cel puțin 25 de ani în specialitate, pot beneficia de pensie de serviciu la împlinirea vârstei standard de pensionare conform eșalonării prevăzute în anexa care face parte integranta din prezenta lege, în cuantum de 65% din baza de calcul reprezentată de media salariilor de baza brute lunare realizate, inclusiv sporurile cu caracter permanent, corespunzătoare ultimelor 48 de luni consecutive de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut în ultima luna de activitate înainte de data pensionării’.

2. La articolul 68^5, alineatul (7) se modifică și vă avea următorul cuprins:

‘(7) Persoanele care îndeplinesc condițiile de vârstă și de vechime prevăzute la alin. (1) numai în funcția de personal auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și parchetelor de pe lângă acestea, de personal de specialitate criminalistica și de personal care ocupa funcții auxiliare de specialitate criminalistica, precum și în cea de tehnician criminalist din cadrul parchetelor beneficiază de pensie de serviciu, chiar daca la data pensionarii au avut sau au o alta ocupație. în acest caz, cuantumul pensiei de serviciu este de 65% din baza de calcul reprezentata de media salariilor de baza brute lunare, inclusiv sporurile cu caracter permanent din ultimele 48 de luni consecutive de activitate, realizate de personalul auxiliar de specialitate aflat în activitate în condiții identice de funcție, vechime, grad sau treapta și nivel al instanței ori parchetului sau ÎNEC unde a funcționat solicitantul înaintea eliberării din funcția de personal auxiliar de specialitate. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net aferent venitului brut din ultima luna de activitate înainte de data eliberării din funcție, raportate la personalul auxiliar de specialitate aflat în activitate în condiții identice de funcție, vechime, grad sau treapta și nivel al instanței ori parchetului sau ÎNEC.’

ART. IV – La articolul 29 alineatul (2) din Legea nr. 361/2023 privind personalul Curții Constituționale publicata în Monitorul Oficial nr. 1095 din 5 decembrie 2023 se modifică și vă avea următorul cuprins:

‘(2) Magistrații-asistenți și personalul de specialitate juridica asimilat acestora, cu o vechime de cel puțin 25 de ani realizata numai în aceste funcții, se pot pensiona la împlinirea vârstei standard de pensionare de 65 de ani și pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 65% din baza de calcul reprezentata de media indemnizațiilor de încadrare brute lunare și a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionarii. Aceasta vârstă de pensionare creste conform Anexei nr. 3 din Legea nr. 303/2022, cu modificările și completările aduse prin prezenta lege. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut în ultima luna de activitate înainte de data pensionarii. Prevederile art. 211 și 213 din Legea nr. 303/2022, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv dispozițiile tranzitorii ale art. ÎI – V din Legea nr. 282/2023 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu se aplica în mod corespunzător în măsură în care nu contravin prevederilor prezentei legi.’

ART. V – În vederea aplicării prevederilor prezentei legi, la propunerea instituțiilor implicate, normele metodologice existente se actualizează”.