Informaţii noi despre eliminarea pensiilor speciale şi vârsta de pensionare, venite chiar de la Guvern!
Ce se întâmplă cu pensiile speciale în România? Ar putea fi modificată vârsta de pensionare în acest caz?
În briefingul de presă susţinut la finalul şedinţei de miercuri, 19 octombrie, Marcel Boloș, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a fost întrebat de jurnalişti ce decizie se va lua exact cu privire la pensiile speciale, în urma discuţiilor cu Comisia Europeană şi dacă aceste pensii ar putea să nu dispară, ci doar să scadă.
Ministrul Boloș a indicat că responsabilitatea pentru jalonul privind pensiile speciale se află la Ministerul Muncii, subliniind şi că pensiile speciale există în toată UE, însă trebuie să se intre într-o zonă de rezonabiliate şi să nu se ofere şi o reducere a vârstei de pensionare, pe lângă recompensarea pe lângă contributivitatea la buget.
„Întâi de toate, vreau să spun că responsabil pentru jalon este Ministerul Muncii și ei vor veni cu această propunere pe care o vor avea în vedere pentru reforma pensiilor speciale.
Eu am îndemnat la normalitate, adică înțelegem, în toată Uniunea Europeană există pensiile speciale, în toată Uniunea Europeană există categorii de beneficiari de pensii speciale, dar uneori și să beneficiezi de o reducere a vârstei de pensionare și în același timp să primești o recompensare pe lângă contributivitate din bugetul de stat… Totuși, trebuie să intrăm într-o zonă de rezonabilitate”, a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
„Vârsta de pensionare, care este de 40 ani în unele cazuri, trebuie corelată și cu capacitatea de muncă”
Reforma care ţine cont de toate aceste aspecte va trebui implementată până în luna decembrie 2022, a mai spus Marcel Boloș. „Nimeni n-a spus că se elimină pensiile speciale”, a mai indicat acesta.
„Am dat exemplu pensia să nu fie mai mare decât salariul în plată. Este nefiresc. La ultimul salariul pe care îl ai în plată, care este bază de calcul pentru pensia specială, să nu-ți introduci totuși prime de vacanță sau știu alt, orice alte lucruri. Este total nefiresc.
Vârsta de pensionare, care este de 40 ani și, mă rog, în unele cazuri, nu toate, să nu exagerez, să bulversez lucrurile, dar trebuie corelată și cu capacitatea de muncă. Aceasta înseamnă, și din discuțiile pe care le-am avut și la nivel de comisie, aceasta înseamnă îndemnul la normalitate. (…)
De acest jalon răspunde Ministerul Muncii și dumnealor vor veni cu această propunere finală pentru reforma pensiilor speciale. Eu doar pot să vă confirm că este o reformă pe care va trebui să o implementăm cu termen decembrie 2022.
Şi probabil că vor mai fi discuții pe această temă, ceea ce nu este o nenorocire, este un îndemn la normalitate. Nimeni n-a spus că se elimină pensiile speciale, dar şi lucrurile acestea care ţin de normalitate cred că sunt fireşti”, a mai precizat Marcel Boloș.