Se naște o nouă putere mondială. Va da Rusia la o parte. E unul din partenerii României

harta lumii, mâini

SURSA FOTO: Dreamstime

Se naște o nouă putere mondială. Azerbaidjanul a negociat extinderea exporturilor de gaze naturale către cel puțin trei noi țări europene, a anunțat președintele azer Ilham Aliyev. Această ţară ar putea umple astfel locul lăsat liber de Rusia, cu care Europa nu mai face afaceri ca în perioada de dinaintea invaziei din Ucraina.

Azerbaidjanul vrea să își extindă exportul de gaze naturale în cel puțin trei noi țări europene

Azerbaidjanul negociază extinderea exporturilor sale de gaze naturale către cel puțin trei noi țări europene, a declarat vineri președintele azer Ilham Aliyev. Datele furnizate de Ministerul Azer al Energiei arată că, în 2024, jumătate din cantitatea de gaze naturale exportate de Azerbaidjan a fost destinată Europei.

Italia a devenit cel mai recent cumpărător de gaze din Azerbaidjan, alături de alte țări europene precum Grecia, Bulgaria, România, Ungaria, Serbia, Slovenia și Croația.

În cadrul Forumului Ambrosetti, care se desfășoară în prezent la Cernobbio, Italia, Ilham Aliyev a menționat că țara sa este în discuții cu posibili noi clienți pentru gaze naturale, fără a dezvălui însă numele acestora. Azerbaidjanul, care a început să exporte gaze către Europa în 2020, are un acord în vigoare cu regiunea pentru a-și dubla exporturile până în 2027, notează Bloomberg.

Sursă: Dreamstime

Rusia a suspendat livrările de gaze către Europa

În urma invaziei din Ucraina, Rusia a suspendat majoritatea livrărilor de gaze prin conducte către Europa, însă încă există cantități de gaze rusești care tranzitează Ucraina. Aceste livrări acoperă o parte semnificativă din cererea de gaze în țări precum Austria, Ungaria și Slovacia.

Livrările de gaze rusești către Europa ar putea fi reduse și mai mult după ce acordul privind tranzitul gazelor rusești prin Ucraina va expira la sfârșitul acestui an.

O posibilă soluție ar fi înlocuirea gazelor rusești cu gaze provenind din alte țări, precum Azerbaidjan sau Turcia. Aceasta ar permite Ucrainei să continue să primească tarife de tranzit pentru utilizarea rețelei sale de conducte, în timp ce Europa ar fi asigurată cu aprovizionarea necesară de gaze.

Proiectul „Coridorul Verde”, într-o fază avansată de dezvoltare

Amintim că la începutul acestei luni, Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a declarat că proiectul „Coridorul Verde”, crucial pentru securitatea națională a României, se află într-o etapă avansată de dezvoltare, iar anul viitor va fi prezentat Studiul de Fezabilitate. Această declarație a fost făcută după întâlnirea miniștrilor energiei din țările implicate în proiect.

CNTEE Transelectrica, Georgian State Electrosystem, AzerEnerji din Azerbaidjan și MVM Electrical Works au semnat documentele de constituire pentru compania Green Energy Corridor Power Company, cu sediul în România. Această companie va coordona implementarea proiectului „Coridorul Verde”, care include instalarea unui cablu submarin de înaltă tensiune cu curent continuu, ce va conecta România și Georgia prin Marea Neagră și va extinde conexiunea până în Ungaria și Azerbaidjan. Mai multe puteți citi aici.