Statele Unite ale Americii şi China par să caute o modalitate de comunicare, în plin război comercial şi al declaraţiilor, început încă de pe vremea administraţiei Trump.
Întâlnire „la un nivel foarte înalt” între SUA şi China
Astfel, marţi, un înalt oficial de la Washington a spus că SUA şi China negociază în vederea unei posibile întâlniri la nivel înalt la o dată apropiată. Anterior, Casa Albă precizase că nu a finalizat toate detaliile pentru a face anunţul oficial, potrivit Reuters.
Întâlnirea nu va fi între preşedinţii Joe Biden şi Xi Jinping, „ci la un nivel foarte înalt”, a mai precizat pentru Reuters oficialul administraţiei Biden.
Antony Blinken şi Yang Jiechi ar putea avea o întrevedere în Alaska
Tot marţi, South China Morning Post a citat o sursă care spunea că SUA şi China sunt în discuţii pentru o întâlnire în Alaska între secretarul de stat american Antony Blinken şi Yang Jiechi, diplomat şi unul din principalii arhitecţi ai politicii externe chineze. Acesta ar fi primul contact bilateral de la preluarea funcţiei de preşedinte de către Joe Biden.
„Suntem în discuţii despre un dialog la nivel înalt cu China. Chiar nu pot spune mai mult decât atât. Dar aş spune (că va fi) în scurt timp”, a mai spus oficialul american.
Întrebată despre acest subiect la briefingul zilnic, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că administraţia este „angajată direct” cu China, dar că nu are „niciun detaliu finalizat sau confirmat în acest moment”.
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe: Căutăm oportunităţi de a colabora
„Nu suntem reţinuţi în ceea ce priveşte îngrijorările noastre dar, de asemenea, căutăm oportunităţi de a colabora”, a spus Psaki. Departamentul de Stat al SUA nu a oferit informaţii pe acest subiect.
Administraţia Biden s-a angajat să revizuiască politica faţă de China în contextul în care relaţiile dintre cele două mari economii ale lumii au ajuns la cel mai scăzut nivel în perioada administraţiei Trump.
Ministrul de Externe şi consilierul de stat chinez Wang Yi a făcut luna trecută apel la resetarea relaţiilor bilaterale, dar a cerut, de asemenea, Washingtonului să nu mai defăimeze Partidul Comunist aflat la guvernare şi să înceteze să mai intervină în afacerile interne ale Chinei.
Joe Biden nu renunţă la presiunea impusă din cauza practicilor comerciale chineze
În reacţie, Departamentul de Stat a acuzat Beijingul că încearcă să evite asumarea responsabilităţii pentru acţiunile sale, inclusiv în privinţa tratamentului aplicat musulmanilor uiguri din Xinjiang, pe care SUA l-au calificat drept genocid.
Administraţia Biden a transmis totodată că va menţine presiunea asupra Chinei în privinţa practicilor sale comerciale, pe care Washingtonul le califică coercitive şi neloiale.
SUA urmează să organizeze vineri prima sa reuniune a liderilor din grupul QUAD, din care fac parte SUA, India, Japonia şi Australia, urmărind să îşi consolideze relaţiile în Asia pentru a contracara influenţa crescândă a Chinei.