Recep Tayyip Erdogan, liderul Turciei, a anunțat recent că războiul din Ucraina se va încheia în cele din urmă la masa negocierilor alături de Rusia. Mai mult, acesta a transmis, în urma întâlnirii de joi cu Zelenski, că liderul ucrainean și șeful ONU, Guterres, împărtășesc acest punct comun de vedere privind sfârșitul războiuului.
Anunț despre finalul războiului! Acordul pe care îl așteaptă toată lumea
Mai mult, în cadrul convorbirilor, a fost atins și subiectul privind schimbul de prizonieri de război, Erdogan adăugând că Turcia acordă o mare importanță acestei chestiuni.
„Am discutat despre modul în care să punem capăt războiului dintre Rusia și Ucraina”, a explicat președintele Turciei, care a mai transmis că țara pe care o conduce va continua să evalueze rezultatul întâlnirii cu președintele rus Vladimir Putin și partea rusă.
Comunitatea internațională trebuie să-și asume mai multă responsabilitate în eforturile diplomatice, a mai transmis Erdogan.
„Am fost alături de prietenii noștri ucraineni și continuăm să facem acest lucru”, a continuat acesta.
Comunitatea internațională trebuie să își asume mai multă responsabilitate în eforturile diplomatice, a mai subliniat președintele turc. Informațiile au fost transmise de agenția turcă de presă Anadolu.
Europa, la un pas de un adevărat dezastru nuclear
În același timp, Erdogan își exprimă îngrijorarea cu privire la ciocnirile din jurul centralei nucleare Zaporojie, anunțând că „nu vrem să experimentăm un nou Cernobîl.”
„În timpul întâlnirii noastre trilaterale, am evaluat, de asemenea, posibilitățile de a transforma atmosfera pozitivă creată de acordul de la Istanbul într-o pace permanentă”, a declarat Erdogan care a mai reiterat că întreaga lume a început să resimtă „efectele pozitive” ale acordului, care a permis exportul în siguranță al cerealelor ucrainene prin Marea Neagră către restul lumii.
Ministerul Apărării rus a publicat joi o hartă cu țările care ar putea fi afectate de radiații în cazul eliminării a 25% din conținutul radioactiv al unui reactor nuclear de la Zaporojie. În zona centralei au fost mai multe explozii în ultimele zile, iar Rusia și Ucraina se acuză reciproc de provocări.
De altfel, tot astăzi, Rusia a refuzat oficial o posibilă demilitarizare a zonei, cerută de Secretarul General al ONU. În scenariul prezentat de ruși, citat de Ria Novosti, norul radioactiv ar acoperi integral Republica Moldova, jumătate din România și părți din Belarus, Slovacia, Germania și Polonia.
La 22 iulie, Turciei, ONU, Rusia și Ucraina au semnat un acord la Istanbul pentru redeschiderea a trei porturi ucrainene din Marea Neagră pentru exportul de cereale ucrainene blocate din cauza conflictului militar, care se află acum în a șasea lună.