Peste 25.000 de angajați din sectorul silvic vor suferi reduceri semnificative ale pensiilor. Acest lucru se petrece ca urmare a aplicării Legii privind sistemul public de pensii, conform sindicaliștilor din domeniu.
Silviu Geană, liderul Federației Sindicatelor din Silvicultură „Silva”, a explicat că sindicatele au solicitat abrogarea articolului din lege care le afectează pensiile. Ele au fost informate de către autoritățile guvernamentale că o astfel de modificare nu este posibilă.
Lovitură puternică pentru silvicultori
Grupa I de muncă a fost redefinită ca fiind în condiții speciale de muncă prin Legea 263. Ea va dispărea odată cu intrarea în vigoare a Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii, de la 1 septembrie. Această nouă lege elimină posibilitatea încadrare a activităților din domeniul silvic în condiții speciale. Acest lucru afectează în prezent peste 25.000 de silvicultori.
”Dispare grupa I de muncă, care a fost transformată prin Legea 263 în condiţii speciale de muncă. Practic această Lege 360/2023, legea sistemului public de pensii, care intră în vigoare cu data de 1 septembrie abrogă posibilitatea de încadrare a activităţilor din silvicultură care beneficiau de condiţii speciale, fosta grupă I de muncă, şi sunt afectaţi, în momentul de faţă, peste 25.000 de silvicultori”, a declarat, sâmbătă, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură ”Silva”, Silviu Geană, la Antena 3.
Lucrătorii din domeniul silvic vor pierde aproximativ 25% din pensia viitoare
El a explicat că lucrătorii din domeniul silvic vor pierde aproximativ 25% din pensia viitoare ca urmare a modificărilor legislative. Conform articolului 168 din noua lege a pensiilor, un articol din Statutul personalului silvic va fi abrogat. Se elimină astfel posibilitatea ca silvicultorii să fie încadrați în condiții speciale de muncă după 1 septembrie. Aceasta înseamnă că, pentru fiecare cinci ani lucrați în condiții speciale, silvicultorii vor pierde reducerea vârstei de pensionare cu un an. De asemenea, se consideră că există o inechitate majoră deoarece statutul modificat al personalului silvic a fost introdus în decembrie 2019. Până la 1 septembrie nu se vor fi împlinit cinci ani pentru ca lucrătorii să beneficieze de această reducere a vârstei de pensionare.
”Procentual se pierde undeva în jur de 25% la calculul pensiei şi se pierde un an la cinci ani lucraţi în condiţii speciale, pentru că prin articolul 168 din legea pensiilor se abrogă un articol din Statutul personalului silvic şi practic silvicultorii, după 1 septembrie, nu vor mai putea să fie încadraţi în condiţii speciale. Mai mult, o inechitate uriaşă este faptul că statutul modificat al personalului silvic a intrat în vigoare în anul 2019, în luna decembrie. Acolo spune că la cinci ani lucraţi în condiţii speciale silvicultorul poate să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare cu un an. Or, până la 1 septembrie nu se împlinesc măcar cinci ani, ca fiecare silvicultor să poată beneficia de reducerea vârstei de pensioare cu un an”, a adăugat liderul de sindicat.
Nu se pot face modificări la Legea privind pensiile
Silviu Geană a menționat că reprezentanții silvicultorilor au avut discuții cu oficiali guvernamentali. S-a vorbit inclusiv cu ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, pentru a aborda această problemă. În prezent, se caută soluții pentru această situație.
Geană a adăugat că au solicitat amânarea aplicării articolului care afectează silvicultorii. Ei au fost informați că nu se pot face modificări la Legea 360 privind pensiile. Guvernul României a luat un angajament în fața Comisiei Europene de a nu modifica legea pensiilor timp de câțiva ani.