Se pierd bani la pensie. În fiecare lună, un număr semnificativ de seniori înregistrează mari pierderi financiare. Toți pensionarii ar trebui să știe ce se întâmplă cu pensiile lor!
Mii de pensionari pierd bani la pensie din cauza inflației
Se pierd bani la pensie în Austria, căci aceasta este țara în care pensionarii au astfel de suferit. Ce se întâmplă? Mii de persoane suferă lunar pierderi financiare în ceea ce privește pensiile lor, deoarece clauza de protecție pentru pensionare nu este suficientă pentru a contracara efectele inflației.
Aceste informații vor fi utile mai ales pentru românii stabiliți în Austria.
Mulți lucrători din Austria care se pregătesc să se pensioneze în 2024 se confruntă cu o situație dificilă, deoarece clauza de protecție pentru pensii, cunoscută sub numele de Korridorpension, nu oferă suficientă siguranță financiară.
Acești pensionari se așteaptă să înregistreze o scădere semnificativă de aproximativ 9,5% din pensia lor din cauza inflației mari din ultimii ani.
În cazul unei pensii medii, de 1.600 €, acest lucru reprezintă o reducere de 152 € lunar. Pe parcursul a 20 de ani, această pierdere însumează aproape 43.000 de euro pentru cei afectați. Cum este posibil ca unii dintre cei care au muncit mulți ani să fie lăsați în afara sistemului de protecție?
Cuantumul pensiei este determinat prin adăugarea unei sume suplimentare de 6,2% la suma calculată inițial pentru pensie. Această sumă suplimentară este apoi convertită într-un total lunar. Ca urmare a presiunii exercitate de Camera Muncii, de sindicate și de către ÖGB, guvernul a intervenit și a implementat o clauză de protecție pentru pensionare pentru anul 2024.
Această măsură are scopul de a contracara pentru pensionari pierderile cauzate de inflație. Ea a fost gândită pentru a oferi o anumită siguranță financiară seniorilor.
În 2024, 15.000 de pensionari au rămas fără drepturi în Austria
Conform informațiilor furnizate de Camera Muncii (Arbeitkammer), un număr estimat de până la 15.000 de pensionari în 2024 nu beneficiază de niciun drept în ceea ce privește clauza de protecție pentru pensionare.
De asemenea, cei care au ieșit deja la pensie în 2023 sunt ignorați de această reglementare. Mai mult, oricine se va pensiona din 2025 nu va fi inclus în această dispoziție.
Andreas Stangl, președintele Arbeitkammer, subliniază că angajații care își îndeplinesc obligațiile pentru a-și asigura pensia contribuie la sistemul de pensii și ar trebui să beneficieze de clauza de protecție corespunzătoare. Excluderea arbitrară a unui grup de persoane din această măsură este inacceptabilă și nu reflectă principiile de echitate și solidaritate pe care se bazează sistemul de pensii.
Drept urmare, Camera Muncii din Austria Superioară face apel la remedierea acestei situații injuste. Instituția solicită introducerea unei clauze de protecție retroactive începând cu anul 2023 și aplicarea ei pe termen nelimitat. Prin această măsură, se garantează că toate pensiile vor fi ajustate imediat pentru a ține pasul cu inflația reală, garantând astfel siguranța financiară pentru toți pensionarii.
Sistemul de pensii Korridorpension din Austria reprezintă o opțiune pentru pensionarea anticipată. El permite angajaților să se pensioneze între vârsta de 62 și 68 de ani. Acest tip de pensie este relevant în special pentru bărbați care nu pot îndeplini încă criteriile necesare pentru alte tipuri de pensii înainte de vârsta de 62 de ani.
Opțiunea de pensie „coridor” pentru femei va fi disponibilă începând cu anul 2028. Acest lucru se datorează faptului că în prezent ele au posibilitatea de a solicita pensia standard pentru limită de vârstă începând cu vârsta de 60 de ani sau chiar mai devreme.