Mulți români care lucrează pe salariul minim pe economie primesc bani în plus „la negru”, însă vor avea de pierdut atunci când vor ieși la pensie. Iată de ce.
Cu ce pensie rămâne un român care câștigă 3.000 de lei brut pe lună?
Potrivit calculelor, sunt diferențe mari între pensia primită de un român care a avut salariul minim pe cartea de muncă și altul care a câștigat 8.000 de lei în acte.
Spre exemplu, din salariul minim pe economie, în valoare de 3.000 de lei, salariul net este de aproape 1.900 de lei. Din acești bani, rezultă o pensie cu care nu îți permiți prea multe. Calculele făcute de economiști arată că la sistemul public de pensii se duc 595 de lei pe lună, iar după 35 de ani de muncă, dacă salariul rămâne același, un român ar primi o pensie de aproximativ 1.260 lei.
Un salariu brut de 8.000 de lei înseamnă 4.700 de lei în mână. Acest lucru înseamnă că pensia unui român va fi, peste aproximativ 10 ani, 2.500 de lei. În acest caz, cifrele sunt aproape duble, ceea ce nu este deloc puțin.
Bani în plus la pensie pentru bunicii care au grijă de nepoții lor
Iată însă și o veste bună pentru acești pensionari! Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a anunțat miercuri, 24 mai, că bunicii sau rudele care au grijă de copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate ar putea beneficia de un ajutor financiar. Propunerea se află în pachetul legislativ pentru creșterea natalității, care se află pe circuitul de avizare.
Aceasta a transmis un mesaj pe rețelele de socializare prin care evidențiază că îi susține pe bunicii care au grijă de copiii ale căror părinți sunt plecați în afara țării. Aceasta a propus modificarea Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului.
”Sprijinim financiar bunicii sau rudele care se ocupă de creșterea copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate cu 480 lei lunar! Propunerea se află în pachetul legislativ pentru creșterea natalității, care se află pe circuitul de avizare.
Ajutorul propus de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție se adresează persoanelor care-și asumă întreținerea copilului pe perioada absenței părinților, printr-o hotărâre judecătorească.